Prejsť na obsah

Primátor Polaček navrhol riešenie pre seniorov, ktorí nedostali úľavu pri dani z nehnuteľností

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) po rokovaniach na ministerstve financií informoval o podrobnostiach návrhu mesta Košice na zmeny v zákone o miestnych daniach a  miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

Novela zákona, ktorú mesto pripravuje v súčinnosti s ministerstvom financií, prinesie možnosť automatického uplatňovania úľav pri dani z nehnuteľností na základe veku. Tým by nastal rovnaký stav ako pri poplatku za komunálny odpad, kde podobný princíp automatických priznávaní úľav už dlhé roky funguje.

Zároveň by mesto do zákona chcelo dať prechodné ustanovenie, ktoré umožní mestskému zastupiteľstvu vo Všeobecne záväznom nariadení mesta (VZN) Košice priznať so spätnou platnosťou k 1. 1. 2020 úľavu na dani z dôvodu dosiahnutia veku aj v prípade, že o to daňovníci doteraz nepožiadali. Vznikol by im tak preplatok, ktorý by sa im vrátil alebo započítal do výmeru, ktorý dostanú budúci rok. 

Keďže však takéto riešenie by mohlo naraziť na ústavné obmedzenia ohľadom zákazu retroaktivity, bude nevyhnuté podrobiť ho dôkladnej právnej analýze.

V súčasnosti platí, že bez podaného priznania k dani, zaniká nárok na úľavu

Podľa v súčasnosti platného zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady musí daňovník pri uplatnení nároku na úľavu z dane, napr. z dôvodu veku, podať priznanie k dani. V opačnom prípade nárok na príslušné zdaňovacie obdobie zaniká.

Toto ustanovenie zákona prinieslo v uplynulých dňoch viacero problémov pre seniorov, ktorí dosiahli vek 70 rokov a neuplatnili si zníženie dane z bytov alebo rodinných domov, ak tento byt alebo rodinný dom slúži na ich trvalé bývanie.

Žiadne mesto na Slovensku nemôže podľa stanoviska ministerstva financií v súčasnosti automaticky priznať daňovníkovi zľavu na dani z nehnuteľnosti, pokiaľ predtým nepodal priznanie k tejto dani.

„V prípade, že o tento benefit v zákonom stanovenom termíne daňovník nepožiadal, môže tak urobiť kedykoľvek do 31.1. nasledujúceho kalendárneho roka. V takom prípade však zľava, resp. oslobodenie od dane, mu bude poskytnuté až na ďalšie zdaňovacie obdobie,“ uvádza ministerstvo financií.   

Primátor: Hneď ako som sa o tom dozvedel, začal som konať. Chceme, aby úľava mohla byť priznaná aj za uplynulý rok 

Primátor  mesta zdôraznil, že hneď ako sa dozvedel o tom, že zľavy sa už niekoľko rokov neposkytujú automaticky, podnikol všetky možné kroky, aby čo najskôr došlo k odstráneniu tohto problému. Takisto by sa vyšlo v ústrety aj ľuďom, ktorí zľavu doteraz nedostali, aby im mohla byť aj spätne priznaná za uplynulý rok.

V tejto súvislosti už rokoval so štátnym tajomníkom ministerstva financií Ľubošom Jančíkom (OĽaNO). Ministerstvo podľa primátora vyjadrilo pochopenie pre zámery mesta a ochotu byť partnerom a pomôcť pri ich zapracovaní do legislatívy SR.

Úľavy na dani z nehnuteľností by po zmene zákona dostávali automaticky všetci, ktorých sa to týka a nemuseli by tak podávať priznania k dani. Medzi seniorov majúcich v uplynulom roku nárok na úľavu, pribudlo vlani 1 591 osôb, ktorí dosiahli 70 rokov. Podaním priznania na daň z nehnuteľností o ňu do 31.1. 2020 požiadalo 761 osôb. V Košiciach je v súčasnosti vyše 14 800 ľudí s nárokom na túto úľavu. Mesto ju doteraz priznalo 10 562 ľuďom, ktorí si o ňu zažiadalo.

„Záleží nám na tom, aby nastala spravodlivosť, preto sme okamžite podnikli kroky, aby sme mohli odstrániť z pohľadu obyvateľov súčasný nevyhovujúci stav. Verím, že naše snaženie bude úspešné. Každému Košičanovi, ktorému sa to dotklo, sa ospravedlňujem za vzniknuté nepríjemnosti. Dúfam, že nami navrhované ústretové riešenie bude môcť byť už onedlho zapracované do príslušného zákona,“ dodal primátor.

Cieľom je, aby každý, kto má nárok, platil nižšiu daň 

Ak zámery mesta Košice odsúhlasí ministerstvo financií a poslanci NR SR, a zároveň dôjde k prijatiu VZN na úrovni mesta, v praxi to bude znamenať, že tí seniori nad 70 rokov, ktorým po zaplatení dane v plnej výške vznikne preplatok, budú môcť požiadať o jeho vrátenie. V prípade, že by ich vyrubená daň dosahovala 100 eur, mali by tak nárok na vrátenie 50 eur. Ak by si daňovník nepožiadal o vrátenie rozdielu dane, preplatok mu bude zarátaný do budúcoročného výmeru.

„Súčasná podoba zákona, kde pre získanie úľavy je potrebné podať priznanie k dani, je platná od 1. januára 2014. Informácie o možnostiach získania úľavy na dani boli aj teraz zverejnené v celoslovenských aj regionálnych médiách. Mrzí nás, že sa tieto informácie nedostali ku každému a aj v Košiciach existuje skupina zhruba 800 ľudí, ktorí o úľavu na dani z nehnuteľností nepožiadali. Rozhodli sme sa v spolupráci s ministerstvom financií systémovo riešiť tento problém, ktorý sa týka mnohých samospráv na Slovensku. Chceme docieliť, aby nikto nebol diskriminovaný. Našim cieľom vždy bolo, aby každý kto má na to nárok, mohol platiť menej. Sľúbili sme to ľuďom a aj teraz sme pripravili také riešenie, aby bolo spravodlivé. Teší ma, že sme k tomu urobili prvý krok a budem rád, keď sa s tým stotožnia aj poslanci NR SR,“ dodal primátor Polaček.