Prejsť na obsah

Primátor Polaček nepodpísal vymenovanie Vladimíra Padyšáka za generálneho riaditeľa DPMK

Ešte pred komunálnymi voľbami v roku 2018 som sľúbil Košičanom, že sa v meste nebude kradnúť, podvádzať a skončia rôzne kšefty pre kamarátov a iných "spriaznených" ľudí. Jedným z mojich predvolebných sľubov bolo i to, že všade majú vyhrávať tí najlepší. Ich splnenie sa dalo dosiahnuť napríklad aj zavedením rovnakých a transparentných pravidiel pre všetkých. A to nie iba vtedy, keď sa to hodí, ale vždy a za každých okolností. Preto som bol veľmi sklamaný z toho, čo sa nedávno udialo počas rokovania Mestského zastupiteľstva pri schvaľovaní generálneho riaditeľa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK).

Po mojom zvolení za primátora som si zvolil tú ťažšiu cestu pri veciach spojených s riadením a fungovaním mesta ako aj pri výbere riaditeľov mestských podnikov. Namiesto kamarátov a stranícky spriaznených ľudí, ktorých navrhovali na tieto posty moji predchodcovia, sme sa vo vedení mesta a s poslancami dohodli, že sa budeme uberať úplne inou cestou. Všetci sme sa zhodli na tom, že spomedzi prihlásených kandidátov do každého mestského podniku, si odborná komisia na základe životopisov, odborných a manažérskych kvalít a verejnej prezentácie vyberie toho najlepšieho uchádzača. Vo všetkých mestských podnikoch to tak aj bolo. Len DPMK zostal výnimkou. Poslanci, ktorí mali transparentne zvolených kandidátov odsúhlasiť, sa dvakrát za sebou rozhodli, že nepodporia ani jedného z víťazoch oboch transparentných výberových konaní.

Po prvom ich odmietnutí víťazného kandidáta, ktorému chýbali k zvoleniu dva hlasy, sme vyhlásili ďalšie transparentné výberové konanie. To dopadlo rovnako ako predchádzajúce. Jeho víťaz si na stoličku generálneho riaditeľa DPMK na základe rozhodnutia poslancov opäť nesadne. Namiesto toho časť z nich navrhla, aby vo svojej funkcii pokračoval poverený riaditeľ Vladimír Padyšák. Toto uznesenie tesne prešlo o dva hlasy.

„Viem si predstaviť, že rozhodnutie výberovej komisie sklamalo niektorých poslancov“

Ako novozvolený primátor som Vladimíra Padyšáka v decembri 2019 navrhol za dočasného riaditeľa DPMK. Podobne som postupoval aj pri ďalších šéfoch mestských podnikoch. Mandáty všetkých riaditeľov boli len dočasné a to do doby, pokiaľ sa neuskutočnia transparentné výberové konania. Niektorí z poverených riaditeľov svoje pozície obhájili, iní nie. Pán Padyšák bol v tej druhej skupine. Môžem povedať, že poverený riaditeľ DPMK je môj známy, ale aj kamarát viacerých poslancov. Viem si predstaviť, že ich sklamalo, keď výberová komisia uprednostnila kvalitnejšieho kandidáta. Nemôžeme však ísť sami proti sebe s tým, že veď si ľudia možno nevšimnú, ak bez ohľadu na výsledok výberového konania vymenujeme iného kandidáta.

V pondelok 3. marca 2020 uplynula lehota, dokedy som mal podpísať prijaté uznesenia z februárového Mestského zastupiteľstva. Rozhodol som sa, že nepodpíšem uznesenie, na základe ktorého by sa mal stať generálnym riaditeľom DPMK Vladimír Padyšák. Naďalej trvám na tom, že vyhrávať majú tí najlepší. Pán Padyšák však v transparentnom výberovom konaní neuspel. Výberové konanie spochybnila skupina poslancov až po tom, čo boli jeho výsledky zverejnené a zistili, že ich favorit nezvíťazil. Aj to je dôkaz, že naozaj išlo o transparentné výberové konania. Jediné, čo bolo na výberovom konaní netransparentné, je zvolenie Vladimíra Padyšáka v rozpore s hodnotami, na ktorých sme sa na začiatku volebného obdobia aj s poslancami dohodli.

Ja pravidlá porušovať nebudem. Ani teraz a ani v budúcnosti. Najbližšie dni sa postupne plánujem stretnúť s poslancami mestského zastupiteľstva. Plánujem s nimi hovoriť o tom, či sa opätovne vrátime k hodnotám, ktoré sme Košičanom sľúbili alebo sa chceme správať tak ako naši predchodcovia. Po týchto stretnutiach oboznámim verejnosť s ďalším postupom.