Prejsť na obsah

Primátor Polaček si dnes z rúk starostu Petrovčika symbolicky prevzal kľúče od Mestskej krytej plavárne

Symbolickým prevzatím kľúčov od starostu Starého mesta Igora Petrovčíka do rúk košického primátora Jaroslava Polačeka (obaja nezávislí) sa dnes predpoludním začala nová éra Mestskej krytej plavárne (MKP).

Zmena majiteľa súvisí s tým, že staromestskí poslanci v utorok schválili predaj budovy MsKP do výlučného vlastníctva Mesta Košice za sumu 700 000 eur vrátane úhrady všetkých jej záväzkov a bankových úverov.

Staromestskí poslanci rovnako ako predtým aj poslanci Mestského zastupiteľstva zobrali pri svojom rozhodovaní o prevode vlastníctva do úvahy najmä skutočnosť, že mesto na rozdiel od mestskej časti dokáže MKP poskytnúť väčšiu finančnú stabilitu a zabezpečí aj jej ďalší rozvoj.

Polaček hovorí o novej ére a modernom komplexe na úrovni 21. storočia

Po prevzatí MKP sú podľa primátora v pláne rozsiahle investície do jej obnovy vrátane prepojenia s kúpaliskom Červená hviezda. Mestské zastupiteľstvo schválilo úver na vybudovanie športovej infraštruktúry vo výške 10 miliónov eur. Väčšina z týchto finančných zdrojov by sa použila práve na tento účel.

Košičania by tak mohli mať do niekoľkých rokov najväčší a najkrajší športovo-relaxačný komplex s celoročným využitím na Slovensku, ktorý bude mať pod palcom samospráva.

„Rozhodnutie poslancov Starého mesta je prelomové. Je to veľká vec pre Košičanov a chcem poďakovať všetkým, ktorí sa o to pričinili. Územie medzi „čéhačkom a MKP má veľký potenciál a už v minulosti bolo projektové tak, aby tu vzniklo veľké dielo. Už dávno mal byť v Košiciach poriadny plavecký areál. Naši predchodcovia sa 20 rokov usilovali o spojenie oboch kúpalísk. Nám sa po dvoch rokoch a dlhých rokovaniach podarilo a našli sme vzájomne prijateľný kompromis so samosprávou Starého mesta. Chceme v čo najkratšom čase započať novú éru MKP a postaviť moderný plavecký komplex na úrovni 21. storočia, na ktorý budú Košičania hrdí. Začneme už budúci rok s prestrešením "čéhačka". Máme spracovanú štúdiu, no oslovíme viacerých architektov, aby sme v spolupráci s nimi priniesli Košičanom tie najlepšie riešenia,“ uviedol primátor.  

Pôvodné plány Staromešťanov s plavárňou zastavila koronakríza

Starosta Petrovčik priznal, že ich plány s MKP výrazne narušila pandémia nového koronavírusu. To bol aj jeden z hlavných dôvodov, prečo sa rozhodli pre jej predaj mestu. 

"Ešte začiatkom roka sme si mysleli, že aj napriek problémom s pandémiou dokážeme sami vytvoriť z MKP moderný športový stánok. Druhá vlna však pred nás postavila otázku ako ďalej. Vtedy sme si však povedali, že nie je v našich silách to celé zvládnuť a utiahnuť. Kompromis s mestom sa nerodil ľahko, výsledok je taký, že Mestská krytá plaváreň už bude naozaj mestská. Vznikne tu komplex celomestského a možno až krajského významu. Chcem sa poďakovať vedeniu mesta, všetkým našim poslancom a občanom Košíc za trpezlivosť. Stálo to za to a urobili sme vážny krok k tomu, aby sme aj takto prispeli k pomyselnému reštartu športu v meste," skonštatoval. 

Tréner a športový riaditeľ ČH Hornets Košice Karol Bačo mladší privítal zmenu majiteľa MKP a dúfa, že nový komplex pomôže aj v napredovaní mladých vodnopólových a plaveckých talentov v metropole východu. "Očakávame, že mesto tým vytvorí lepšie podmienky pre našich mládežníkov, ktorí tu budú trénovať. Súčasná MKP kapacitne nestačí, preto vítame zastrešenia kúpaliska ČH a ich vzájomné prepojenie. Bude to prínosom nielen pre športové kluby, ale aj verejnosť v meste. Zostáva nám veriť, že to všetci dotiahneme do úspešného konca," doplnil. 

Ako by predbežne mali vyzerať jednotlivé etapy výstavby?

V prvej etape sa má prekryť terajší vodnopólový bazén na západnom okraji „čéhačka“, čím sa zabezpečí jeho celoročná prevádzka. Prekrytie sa bude realizovať formou nafukovačky, ktorá sa bude dať v letných mesiacoch „sfúknuť. Začiatok výstavby je predbežne naplánovaný na jeseň budúceho roka.

Zároveň by sa vybudovalo aj zázemie pre celoročnú prevádzku vodnopólového bazéna. V nej by bola umiestnená technológia potrebná pre chod vodnopólového bazéna a jeho zázemie ako sú šatne, sprchy, toalety a skladové priestory. Okrem toho by sa vytvoril aj prepojovací tunel medzi vodnopólovým bazénom a Mestskou krytou plavárňou, aby tam návštevníci mohli prechádzať suchou nohou.   

V druhej etape by sa cez prístavbu v krytej plavárni vybudovala nová bazénová hala pre menší aquapark. Tá je navrhnutá spôsobom, že by v nej vznikol nový 25-metrový plavecký bazén alebo zážitkový bazén. Do haly by ústili aj tri tobogány z novovybudovanej tobogánovej veže. Hala by bola s vonkajším prostredím prepojená terasami, ktoré by mohli slúžiť na slnenie a zároveň na plynulý prechod na vonkajšiu pieskovú pláž a plochy so športovým využitím.

V tretej etape by sa realizovala samotná rekonštrukcia MKP. Zabezpečila by sa ňou jej bezproblémová prevádzka minimálne na nasledujúcich 10 rokov. Výmenou by prešla napr. dlažba, rozvody elektrickej energie, kúrenie a realizovali sa stavebné opravy miestností, suterénu a technologických priestorov.

Cieľom je, aby aj ďalšie ponúkané služby na krytej plavárni ako sú wellness sauny, masáže, fitness, reštaurácia mohli vytvoriť funkčný celok s možnosťou zonácie priestorov bez ohľadu na to, kto by bol ich budúcim prevádzkovateľom. V štúdii sa počíta nielen s turniketovým prepojením oboch doteraz samostatných areálov, ale napr. aj využitím obnoviteľných zdrojov energie pri ich prevádzke alebo výstavbou parkovacieho domu. Celkové náklady by v závislosti od toho, koľko etáp rekonštrukcie sa bude realizovať, mali predstavovať od vyše 6 miliónov eur až do zhruba 10 miliónov eur.