Prejsť na obsah

Primátor Polaček: Východniari si zaslúžia lacnejšiu vodu

Vedenie Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) aj naďalej robí všetko preto, aby sa zástupcovia Mesta Košice nemohli dostať do štatutárnych orgánov vodární. Znemožňuje tak obyvateľom mesta kontrolu svojho hospodárenia a rôznych zmlúv so súkromnými spoločnosťami, ktoré VVS už dlhodobo nezverejňuje a utajuje ich pred verejnosťou. Aj netransparentnosť VVS je jeden z dôvodov, prečo odberatelia spoločnosti platia za vodu najviac na celom Slovensku.

Mesto Košice dostalo včera popoludní list podpísaný predsedom Dozornej rady (DR) VVS Richardom Majzom. V ňom bolo oznámené, že DR spoločnosti neakceptovala žiadosť mesta Košice a nezvolila primátora Košíc Jaroslava Polačeka do funkcie podpredsedu Predstavenstva. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Košiciach ešte 10. decembra minulého roka schválilo uznesenie, aby primátor mesta Jaroslav Polaček nahradil v predstavenstve VVS bývalého viceprimátora Martina Petruška (Smer - SD).

Mesto Košice je najväčším akcionárom spoločnosti, keď vlastní 20,44 percenta jej akcií. Už takmer polroka nemá v Predstavenstve žiadneho zástupcu. Doteraz boli členmi predstavenstva košickí primátori František Knapík (KDH), Richard Raši (Smer – SD ) a v uplynulom roku aj jeho dočasný nástupca M. Petruško. 

Predseda Dozornej rady vodární Majza chce namiesto primátora iného kandidáta 

Dozorná rada VVS pritom ešte v apríli akceptovala návrh mesta Humenné, aby na základe uznesenia ich Mestského zastupiteľstva bývalú primátorka Janu Vaľovú (Smer-SD) vymenil v Predstavenstve vodární jej nástupca Miloš Meričko (nezávislý).

Zároveň v rozpore s návrhom Mesta Košice a uznesením MZ v Košiciach na uvoľnené miesto po bývalom zastupujúcom primátorovi Petruškovi, ktorý vo VVS skončil v závere decembra, ešte predtým schválila starostu obce Veľké Raškovce a krajského predsedu strany Most-Híd, Eleméra Jakaba.

Predseda DR VVS Richard Majza (nominant Smer – SD) v liste Mestu cituje ich uznesenie, že VVS by namiesto primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka privítala takého kandidáta, ktorý „nebude VVS osočovať a zavádzajúcimi informáciami mediálne znevažovať.“

Člen predstavenstva zastupujúci mesto Košice má podľa R. Majzu vykonávať svoju činnosť „v záujme spoločnosti  a všetkých akcionárov, nepoškodzovať jej meno a neuprednostňovať svoje záujmy pred záujmami spoločnosti.“

Podľa primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka je neuveriteľné, že práve Richard Majza, ktorého pôsobenie v Správe mestskej zelene a DPMK sprevádzali viaceré manažérske zlyhania, určuje zo svojej súčasnej pozície mestu Košice a poslancom zastupiteľstva, kto má zastupovať najväčšieho akcionára vodární. Zároveň je podľa neho výsmechom do tváre všetkých Košičanov, ak na uvoľnené miesto do Predstavenstva spoločnosti po zástupcovi Košíc zvolila DR pod Majzovým vedením starostu obce s 300 obyvateľmi Eleméra Jakaba.

„V čase, keď bol Richard Majza generálny riaditeľ a predseda Predstavenstva DPMK, priviedol tento podnik takmer do krachu. Ihneď po nástupe do funkcií sme museli naliať do DPMK 500 000 eur, aby bolo na naftu a MHD mohla počas minuloročných Vianoc vôbec jazdiť, a tento rok sme poskytli ďalšie milióny eur na to, aby sme zaplatili ďalšie dlhy, ktoré vznikli pod jeho vedením.“

Osočovanie a mediálne znevažovanie? 

Primátor si opäť kladie otázku, prečo vodárne považujú za osočovanie a mediálne znevažovanie záujem mesta Košice o to ako spoločnosť funguje, aké zmluvy uzatvára so svojimi partnermi, prečo tají a zamlčiava informácie o svojej činnosti a prečo cena za dodávky pitnej vody dosahuje najvyššiu úroveň na Slovensku.

„Takéto vyhlásenie svedčí len o tom, že celé vedenie VVS na čele s predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom VVS Stanislavom Hrehom sa asi veľmi bojí, aby sme ako zástupcovia mesta Košice nezistili niečo z ich pohľadu nevhodné... To si nemyslíme len my, ale aj prezident SR Andrej Kiska, ktorý takisto považuje za problém nevymenovanie zástupcov mesta za členov štatutárnych orgánov vodární. Ľudia v nedávnych komunálnych voľbách nám dali mandát nielen na zmenu pomerov v našom meste, ale aj vo VVS. Zvolili nás lebo veria, že budeme konať v ich záujme. Hoci vedenie VVS má asi iné záujmy, my budeme využívať všetky svoje zákonné možnosti, ktoré máme ako najväčší akcionár, podľa Obchodného zákonníka....“

Polaček poukázal na rozpor vo vyjadreniach šéfa VVS S. Hrehu z marca 2019, keď vyhlásil, že problém neúčasti zástupcov mesta v štatutárnych orgánoch VVS sa „čoskoro vyrieši.“ Hreha vtedy takisto vyhlásil, že je určite potrebné aby mesto Košice malo zastúpenie v orgánoch spoločnosti, a akcionári tomu nebudú brániť. 

Košice nemajú v Predstavenstve vodární nikoho, Veľké Raškovce svojho starostu Jakaba

„Skutočnosť je taká, že v marci na rokovaní mimoriadneho Valného zhromaždenia (VZ) VVS, ktoré bolo zvolané na podnet Mesta Košice, akcionári neodvolali bývalého mestského poslanca Igora Sidora z funkcie člena dozornej rady. MsZ pritom schválilo, aby bol do tejto funkcie vymenovaný viceprimátor Marcel Gibóda. V Predstavenstve nemá mesto Košice žiadneho zástupcu, akcionári na jediné voľné miesto po M. Petruškovi zvolili vládneho poslanca Most-Hídu v NR SR. Ten má len nepatrný zlomok akcií oproti podielu Mesta Košice, no zrejme má dostatočne dobré politické krytie na špičky strany Smer-SD, ktoré pri kampani podporuje aj generálny riaditeľ VVS Hreha.“

Námestník primátora Marcela Gibódu trápi, že Košičania nielenže platia spoločnosti Kosit najvyššiu sumu za likvidáciu odpadu v spaľovni v porovnaní s inými obcami alebo mestami, ktoré odpad do tejto spaľovne vozia, ale rovnako najvyššiu cenu platia aj za vodu.Nie je možné aby na východe, kde nič nie je, no za to tu máme v rámci Slovenska najvyššiu nezamestnanosť a najvyšší počet sociálne odkázaných ľudí, bola práve cena vody úplne najvyššia.“

Viceprimátor Gibóda: Sidor by mal sám odísť z Dozornej rady

Spresnil aj informácie o tom, prečo sa o jeho nominácii do Dozornej rady spoločnosti na marcovom mimoriadnom Valnom zhromaždení spoločnosti vôbec nehlasovalo.

„Ako navrhnutý kandidát za mesto Košice som žiaľ nemal možnosť na VZ vystúpiť. Akcionári sa zdržali pri návrhu na odvolanie Igora Sidora a potom sa už nehlasovalo o mne. Je známe, že pán Sidor ako bývalý mestský poslanec, sa po svojom škandále keď si opitý sadol za volant, vzdal všetkých verejných funkcií s výnimkou jedinej. Zostalo mu kreslo v Dozornej rade VVS, kde ho na základe rozhodnutia MZ nominovalo Mesto Košice. Ak si pán Sidor ctí Košičanov, ktorí ho dostali do Dozornej rady, mal by láskavo uvoľniť svoje miesto novému nominantovi, tak ako sa na tom v decembri uznieslo Mestské zastupiteľstvo." 

Vodárne zámerne zvolali Valné zhromaždenie v deň rokovania košického Mestského zastupiteľstva

Nové vedenie Mesta Košice od svojho nástupu kritizuje netransparentné konanie VVS, ktorá pod vedením Stanislava Hrehu už dlhodobo nezverejňuje zápisnice z rokovania svojich štatutárnych orgánov, štatistiky o elektronických aukciách alebo verejných obstarávaniach. VVS v uplynulých dňoch oznámila akcionárom, že 20. júna 2019 sa uskutoční riadne Valné zhromaždenie spoločnosti. Na ten istý deň je už niekoľko mesiacov naplánované aj riadne rokovanie MZ v Košiciach. Vedenie mesta Košice nepovažuje termínovú kolíziu medzi konaním MsZ a Valného zhromaždenia za náhodu, ale cielený zámer ako znemožniť účasť zástupcov mesta na rokovaní akcionárov VVS.

 „Každý rozumne uvažujúci človek si dokáže odpovedať na to, prečo to pán Hreha urobil... Adresovali sme mu list s prosbou, aby bolo rokovanie Valného zhromaždenia presunuté na iný deň, no dostali sme odpoveď, že to nie je možné, lebo už od nich odišli pozvánky akcionárom. Budeme musieť preto zmeniť termín konania MsZ a posunúť ho o deň skôr na stredu 19. júna, aby nebolo v rovnaký deň. Vopred sa ospravedlňujeme všetkým poslancom, ktorí si budú musieť kvôli tomu takisto zmeniť svoj pracovný program. Možno im vedenie VVS na čele s pánom Hrehom vysvetlí dôvody, kvôli ktorým museli zvolať Valné zhromaždenie práve na tento deň,“ skonštatoval primátor.

Podľa jeho slov už v najbližších dňoch odíde list všetkým akcionárom, kde sa im bude snažiť vysvetliť dôvody, akým spôsobom chce mesto Košice hájiť záujmy všetkých východniarov a akcionárov VVS.

„Zároveň ich chceme požiadať, aby zbytočne nesplnomocňovali rôznych vybavovačov, a prišli na VZ si vypočuť ako chcú nominanti Mesta Košice zlepšiť transparentnosť vo vodárňach. Najdrahšia cena vody na východe musí skončiť. Je potrebné urobiť poriadok vo veciach. Čím viac sa druhá strana bráni, tým mi to dáva väčšiu silu a energiu, že máme ďalej bojovať," dodal Polaček.