Prejsť na obsah

Primátor Polaček: Zamestnancom DPMK chceme zvýšiť platy ešte v tomto roku, zaslúžia si to!

Odborári z Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) zorganizovali dnes popoludní pred sídlom DPMK na Bardejovskej ulici dvojhodinové protestné zhromaždenie, na ktorom sa stretlo asi 100 účastníkov.  

Požiadavky zamestnancov podniku si prišli vypočuť primátor mesta Jaroslav Polaček, jeho námestník Marcel Gibóda (obaja nezávislí), riaditeľ košického magistrátu a zároveň predseda predstavenstva DPMK Marcel Čop, generálny riaditeľ DPMK Vladimír Padyšák a predseda jeho Dozornej rady Jozef Filipko (SMK).  

Tí odpovedali na otázky odborárov, asi najčastejšie však zaznievali tie, ktoré sa týkali finančnej situácie podniku a požiadavky na vyššie mzdové ohodnotenie všetkých jeho zamestnancov.

Primátor v úvode poďakoval všetkým zamestnanom DPMK ako dobre zvládajú dopravu počas MS v hokeji, ktoré sa konajú v našom meste. Vyslovil aj hrdosť nad tým, že svojou svedomitou prácou šíria dobré meno Košíc nielen u nás, ale aj u spokojných zahraničných hokejových fanúšikov v prostriedkoch MHD.

Vedenie mesta aj DPMK si plne uvedomuje nedostatočnú výšku platov

Zdôraznil, že vedenie mesta a DPMK si plne uvedomujú nedostatočnú výšku platov zamestnancov a podporujú požiadavku na ich zvýšenie. Odborárov už dávnejšie požiadali, aby novému vedeniu DPMK dali šesť mesiacov času na oboznámenie sa so situáciou a prijatia riešení na celkové ozdravenie podniku.

Polaček na stretnutí zamestnancom povedal, že je pripravený sa pred nich postaviť 1. júla a predložiť im návrh zvyšovania platov na roky 2019-2022, plán financovania DPMK mestom Košice na nasledujúce roky vrátane aj celkového ozdravného plánu podniku.

„V najbližších štyroch rokoch budeme systémovo pracovať s odmeňovacím systémom a samotnými mzdami pre zamestnancov DPMK. Požiadal som ich o dôveru, aby ešte vydržali pár týždňov. Zamestnancom chceme predložiť pravdivý a objektívny sumár, aby potom mohli byť spokojní nielen oni, ale aj ich rodiny,“ uviedol primátor mesta.

Do podniku pôjdu milióny eur navyše

Ten prítomných novinárov informoval, že už v decembri minulého roka pri príprave nového rozpočtu mesta Košice, nastavili financovanie DPMK tak, aby mal viac peňazí. Už vtedy pritom muselo nové vedenie mesta použiť 500 000 eur na to, aby bola zabezpečená prevádzka MHD počas Vianoc. V apríli košické mestské zastupiteľstvo prijalo prvú rozpočtovú zmenu.

Súvisela s poskytnutím 1,5 milióna eur na vykrytie rôznych záväzkov DPMK po lehote splatnosti. Vyrovnanie sa z finančnými záväzkami z minulosti považuje primátor za základný predpoklad pre to, aby bolo možné v DPMK riadne pracovať. Dodal, že nielen vedenie mesta, ale aj mestskí poslanci si uvedomujú, že DPMK bol v predchádzajúcich rokoch dlhodobo podfinancovaný.

„Rozpočet podniku na tento rok sme nastavili iným spôsobom ako doteraz. Oproti schválenému rozpočtu na rok 2018 sme podniku pridali štyri milióny eur, čo je omnoho viac ako znela dohoda predchádzajúceho vedenia mesta s odborárov. Ako som spomínal, 1. júla predstúpim pred zamestnancov podniku a poviem im, ako sa ich mzdy budú najbližšie štyri roky vyvíjať. A bude na nich či s tým budú súhlasiť. Verím že budú spokojní, a spoločne zaženieme všetky negatívne javy, ktoré sa v súvislosti s DPMK vyskytli. Môžem už teraz ale zodpovedne povedať, že  platy v dopravnom podniku sa budú zvyšovať ešte v tomto roku. Zamestnanci DPMK si to zaslúžia,“ dodal Polaček.