Prejsť na obsah

Primátor poslal list starostovi Starého mesta, dôvodom sú otázniky okolo ďalšieho fungovania Mestskej krytej plavárne

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) sa dnes obrátil listom na starostu mestskej časti Košice – Staré mesto Igora Petrovčika. Požiadal ho v ňom o vysvetlenie viacerých otáznikov týkajúcich sa ďalšieho fungovania Mestskej krytej plavárne (MKP) v Košiciach.

Staromestskí poslanci na svojom decembrovom rokovaní odmietli zámer Mesta Košice na odkúpenie Mestskej krytej plavárne a naopak schválili zámer na zmenu jej právnej formy z rozpočtovej organizácie na „eseročku“ do 30. júna 2020. Mestská časť sa v dôvodovej správe odvolávala na ekonomickú výhodnosť tohto kroku s tým, že po zmene dôjde k postupnému znižovaniu straty a zvýšeniu príjmov poskytovaním a skvalitňovaním rôznych služieb.

Mesto chce vidieť všetky ekonomické a právne analýzy a tiež aj vízie, ktorá má Staré mesto s plavárňou 

Primátor v tejto súvislosti požiadal starostu Starého mesta o predloženie právnej analýzy, SWOT analýzy a ďalších ekonomických analýz, ktoré majú preukázať výhodnosť schválenej zmeny právnej formy MKP. Takisto ho do pondelka 20. januára 2020, keď končí termín uzávierky materiálov na rokovanie do Mestskej rady, požiadal aj o ďalšie dokumenty zaoberajúce sa aktuálnym stavom, ďalšou víziou, benefitmi a riziká pre športovcov, športové kluby, obyvateľov mesta Košice a jeho návštevníkov.

Dôvodom tohto kroku boli aj obavy klubov plaveckých športov v meste, ktorí sa s primátorom Polačekom stretli tento pondelok. Ich predstavitelia tlmočili primátorovi svoju nevôľu z avizovaného zvyšovania cien vstupného, ktoré sa udialo od 1. januára pre verejnosť a od 1. februára sa malo o 10-percent zvýšiť vstupné pre športové kluby. Po kritike sa mestská časť rozhodla toto zvýšenie pozastaviť.

Chaos okolo MKP znepokojuje verejnosť a kluby plaveckých športov v meste

„S prekvapením a sklamaním som prijal informáciu o zvýšení cien a zrazu po týždni to už neplatí. Takýto postup vyvoláva ďalšie otázniky nad tým, či mestská časť a vedenie MKP si uvedomujú dôsledky krokov, ktoré najprv urobia a potom odvolajú. Vyzerá to tak, že ďalšie prevádzkovanie MKP je zrejme nad ich reálne schopnosti. Chaos okolo MKP znepokojuje nielen verejnosť v meste, ale aj predstaviteľov športových klubov, ktorí ju využívajú na svoju činnosť.“ 

Tí sa podľa Polačeka obávajú nielen navrhovaného zvyšovanie cien, ale problém vidia aj v zmene právnej formy MKP.

„Ak by k tomu došlo, ich ceny za prenájom sa zvýšia o ďalších 20 percent, keďže eseročka prevádzkujúca plaváreň sa stane platcom DPH. Dozvedel som sa, že už teraz niektorí rodičia musia za svoje deti v klube trénujúcom na MKP platiť mesačne od 50-70 eur a po navrhovanom zvýšení cien by to bolo ešte viac. Nemôžeme dopustiť, aby rodičia potom museli platiť také vysoké poplatky za to, aby ich deti mohli športovať,“ skonštatoval primátor. 

Mesto Košice prostredníctvom dotácie pre mestskú časť Staré mesto prispieva na prevádzku krytej plavárne sumou 180 000 eur ročne. Ďalšími takmer 50 000 eurami dotuje mládežnícke športové kluby v plaveckých športoch, pričom podľa vyjadrení ich predstaviteľov, väčšinu z tejto sumy ide na platbu za prenájom bazénov počas tréningov a súťaží.

To je rozdiel oproti iným športovým klubom v Košiciach vychovávajúcich mládež, ktorí si majú možnosť prenajať športoviská za zvýhodnené sumy určené podľa osobitného zreteľa. Kluby plaveckých športov v Košiciach musia za používanie MKP platiť trhové ceny, ktoré patria medzi najvyššie na Slovensku. 

Primátora mrzí, že na politikárčenie staromestských poslancov doplatia športujúce deti a ich rodičia

Aj z tohto dôvodu sa mesto už od minulého roka dobu snaží získať plaváreň do svojej správy, zrekonštruovať ju a prepojiť s kúpaliskom Červená Hviezda. Cieľom je vybudovať moderný komplex pre rekreačných plavcov a športovcov, kde by vznikla aj relaxačná časť s tobogánmi pre rodiny s deťmi. Kvôli nesúhlasu poslancov zastupiteľstva mestskej časti je momentálne táto možnosť nereálna. Plaváreň je podľa Polačeka dlhodobo stratová a zanedbaná. Preto Starému mestu koncom roka ponúkli riešenie, ktoré by bolo na prospech všetkých Košičanov.

„Poslanci spolu s riaditeľom MKP našu pomoc a ponuku na odkúpenie odmietli. Žiaľ politikárčenie vyhralo nad tým, aby v metropole východu konečne vznikol taký športovo-relaxačný komplex plaveckých športov, aký tu už dlho mal byť. Vieme, že Košičania ho chcú a je potrebné pre športovcom aj pre bežných návštevníkov. Mrzí nás, že najmä mládežnícki športovci a ich rodičia sú ako keby rukojemníkmi a ešte aj finančne najviac doplatia na politikárčenie staromestských poslancov. Mesto by ako správca krytej plavárne vedelo zabezpečiť pre športovcov, ale aj verejnosť stabilné ceny bez ich rapídneho zvyšovania ako to chce urobiť jej súčasný prevádzkovateľ. Ten žiaľ ponúka len nestabilné riešenie. My sme pripravení ponúknuť finančnú stabilitu a rozvoj plavárne. Košičania si to zaslúžia a veríme, že napokon zvíťazí zdravý rozum,“ dodal primátor.