Prejsť na obsah

Primátor prijal veľvyslancov Španielska a Kuby na Slovensku

Počas uplynulého týždňa prijal primátor Richard Raši v Bielom salóniku Historickej radnice viacerých veľvyslancov a honorárneho konzula. Stretnutia mali pracovný charakter a témou rozhovorov boli možnosti budúcej spolupráce s mestom Košice.

Deň pred najväčšou športovou udalosťou roka Medzinárodným maratónom mieru privítal Richard Raši v radnici mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Slovenskej republiky v Maďarsku - Petra Weissa. Spoločne diskutovali na tému spolupráce maďarských partnerských miest s mestom Košice v rôznych oblastiach, v čom pokračovali aj na následnom stretnutí samospráv partnerských miest krajín V4.

Deň po MMM už Historická radnica hostila veľvyslanca Španielskeho kráľovstva na Slovensku – J. E. José Angela Lopéza Jorrina a honorárneho konzula Španielskeho kráľovstva v Košiciach Daniela Lučkaniča. Pri príležitosti Dní španielskej kultúry, organizovaných košickým bilingválnym gymnáziom Park mládeže, hovorili s primátorom Košíc Richardom Rašim o dobrom mene gymnázia, ktoré je podporované španielskym veľvyslanectvom a je označované za jedno z najlepších vo výuke španielčiny.

Veľvyslanec informoval primátora o zvolení Daniela Lučkaniča za predsedu správnej rady Hispánsko-slovenskej obchodnej komory, čo umožní zintenzívniť kontakty medzi východom republiky a Španielskom. Richard Raši ponúkol jeho excelencii možnosť participovať aj na projekte EHMK 2013 a to poskytnutím priestoru na prezentáciu španielskej kultúry v Košiciach.
Dnes dopoludnia primátor privítal v Košiciach kubánskeho veľvyslanca na Slovensku, J.E. Davida Paulovicha Escalona, ktorý vyzdvihol krásu a priateľskú atmosféru nášho mesta. Primátor v rozhovore s veľvyslancom so slovenskými koreňmi, ( jeho otec sa narodil v Starej Turej) , otvoril možnosti spolupráce medzi našimi dvoma krajinami. Témou bol turizmus, ale aj výmena skúseností a poznatkov v oblasti zdravotníctva.