Prejsť na obsah

Primátor spravodajcom pre „Západný Balkán“

V mesiaci apríl sa v Bruseli konala 12. schôdza komisie RELEX Výboru regiónov. Košický primátor František KNAPÍK bol na nej zvolený za spravodajcu pre vypracovanie stanoviska k oznámeniu Komisie Európskemu parlamentu a Rade pod názvom „Západný Balkán - podpora európskej perspektívy". Post spravodajcu je veľmi zodpovedná úloha, zároveň je to možnosť poskytnúť stanovisko spravodajcu, ktorý pochádza z nového členského štátu EÚ. Doposiaľ títo spravodajcovia pochádzali zo zakladajúcich členských štátov EÚ.
František Knapík sa stal prvým spravodajcom slovenskej delegácie vo Výbore regiónov v súčasnom funkčnom období.

Komisia RELEX pre vonkajšie vzťahy a decentralizovanú spoluprácu je jednou zo 6 komisií Výboru regiónov.
Výbor regiónov vznikol na základe Maastrichtskej zmluvy v roku 1994. Je to poradný orgán Európskej komisie, založený na 3 hlavných princípoch: princíp subsidiarity, princíp proximity, a princíp partnerstva. Výbor regiónov poskytuje stanoviská k oznámeniam Európskej komisie, Európskemu parlamentu a Rade, ktoré sa priamo týkajú regionálnych a miestnych samospráv. Takýmto spôsobom môže poskytnúť detailnejší pohľad na problematiku, ktorá je blízka regiónom a obciam.

Výbor regiónov má 344 členov a 344 náhradníkov, ktorí sú menovaní Radou na základe nominácií členských štátov na 4-ročné obdobie. Výbor tvorí 6 komisií a Grémium. Počas roka sa koná 5 plenárnych zasadnutí Výboru regiónov.

Vo Výbore regiónov sú zastúpené 4 politické skupiny: Strana európskych socialistov, Európska ľudová strana, Aliancia liberálov a demokratov v Európe, a Únia za Európu národov - Európska aliancia. Primátor Košíc je členom Európskej ľudovej strany.
Pre viac informácií o Výbore regiónov: http://www.cor.europa.eu/.