Prejsť na obsah

Primátori Košíc a Prešova vyzvali vládu, aby zvážila možnosť navýšenia počtu odberných miest

Cez víkend sa má aj v oboch najväčších mestách na východnom Slovensku uskutočniť celoplošné testovanie obyvateľstva. Armáda SR vyčlenila pre mesto Košice iba 138 odberných tímov, hoci mesto spolu s mestskými časťami pripravili priestory pre ich dvojnásobný počet. Aj pri maximálnej snahe dokáže 138 odberných tímov otestovať za víkend maximálne 130-tisíc Košičanov zo zhruba 200 000, ktorí môžu prísť na celoplošné testovanie.

Obavy potvrdila aj prezidentka

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) spolu s primátorkou Prešova Andreou Turčanovou (KDH) preto dnes vyzvali premiéra SR Igora Matoviča (OĽaNO), aby vláda v spolupráci s armádou zvážila možnosť navýšenia počtu odberných tímov v oboch mestách.

„Matematika nás žiaľ nepustí, aj keby išlo všetko cez víkend na maximum, minimálne 70 000 Košičanov by sa nestihlo otestovať. Armáda nám žiaľ schválila len 138 odberných tímov a tie so svojimi kapacitami nedokážu otestovať všetkých ľudí, ktorí v tom čase budú v Košiciach. Spolu so starostami košických mestských častí už niekoľko dní upozorňujeme na tento nepriaznivý stav, no dočkali sme sa len negatívnych reakcií od predstaviteľov vlády. Dnešné vyhlásenie pani prezidentky Čaputovej, ktorá nám dala jednoznačne za pravdu, len potvrdzuje, že naše obavy boli a žiaľ aj stále sú opodstatnené.“

Podobná situácia je aj v Prešove, kde majú schválených len 66 odberných tímov. Predpokladajú, že aj pri maximálnom pracovnom výkone nestihne každý odberný tím otestovať približne 200 ľudí. V metropole Šariša by tak po víkende zostalo neotestovaných okolo 15 000 obyvateľov.

„Pravdou je, že v oboch mestách máme schválených málo odberových tímov, pretože pôvodne sa plánovalo trojdňové testovanie. Pre zlepšenie situácie navrhujeme, aby ich počty bolo možné navýšiť, a aby občania nemuseli stáť v dlhých radoch. Chceli by sme spoločne apelovať na pána premiéra a vládu, aby sme v rámci akcie Spoločná zodpovednosť zobrali tú zodpovednosť do rúk, a aby čo najskôr boli zverejnené informácie, čo sa bude diať s tými, ktorí neboli otestovaní. Sme zodpovední a chceme byť aj konštruktívni v záujme obyvateľov oboch našich miest,“ skonštatoval Polaček s Turčanovou.

Vláda musí vydať jasné a zrozumiteľné pokyny, čo majú ľudia, ktorí sa nestihnú otestovať

Obaja primátori chcú od vlády záruku, aby sa na tých, ktorí sa nestihnú dať otestovať, nevzťahovala povinná desaťdňová karanténa spojená so zákazom vychádzania.

„Žiadame štátne orgány, aby pripravili jasné a zrozumiteľné pokyny pre všetkých ľudí, ktorých nestihneme z kapacitných dôvodov počas tohto víkendu otestovať. Stále totiž chýba akékoľvek usmernenie o tom, aký režim bude platiť pre ľudí, ktorí sa chceli otestovať, no nebolo im to umožnené. V pondelok tak budeme čeliť obrovskému množstvu otázok od obyvateľov, ktorí sa budú obracať priamo na samosprávy, v ktorých žijú, aby sa dozvedeli, či môžu vychádzať z domu, ak nemajú certifikát o absolvovaní testu. Veríme, že na nich čo najskôr dostaneme odpoveď," dodali.