Prejsť na obsah

Primátorovi Polačekovi je ľúto že EYOF v Košiciach nebude, rozhodujúcim faktorom bola nepripravenosť projektu predchádzajúcim vedením mesta

Poslanci košického mestského zastupiteľstva na dnešnom mimoriadnom rokovaní mestského zastupiteľstva rozhodli, že Košice nebudú hostiteľským mestom XVI. Letného Európskeho olympijského festivalu mládeže 2021 (EYOF 2021).

Dôvodov na rozhodnutie poslancov odznelo na rokovaní mestského zastupiteľstva viacero, za tie najvážnejšie však označil primátor mesta Košice Jaroslav Polaček predovšetkým nedostatok financií na organizovanie EYOF deklarovaných a sľúbených vládou SR, ako aj absolútna nepripravenosť športovej infraštruktúry, potrebnej na kvalitné a dôstojné zabezpečenie letnej olympiády mládeže v Košiciach.

„Olympiáda mládeže v Košiciach nebude. Je mi to ľúto, pretože práve toto podujatie mohlo pozdvihnúť Košice. Po hrách by nám tu zostali športoviská, kde by mohla trénovať naša mládež a rozvíjať svoj talent. Košice by to potrebovali ako soľ, v športe totiž roky upadáme. Na toto podujatie by sme však potrebovali minimálne trikrát viac peňazí, ako máme k dispozícii. Košice sú metropola východu, a Košičania si naozaj zaslúžia športoviská na takej úrovni, ako by sme v tomto storočí mali mať. Žiaľ, dlhodobo sa v meste do športovísk neinvestovalo, a stav súčasnej športovej infraštruktúry je skutočne v biednom stave. Teším sa, že poslanci prijali alternatívne riešenie, to znamená, že v najbližšom období pripravíme akčný plán, a do košických športovísk „nalejeme“ minimálne desať miliónov Eur, pričom použijeme aj externé zdroje. To je pre športovcov dobrá správa, že budú mať kde športovať, vrátane našich detí, aby sme posunuli mesto Košice k športu tak, ako sa v tomto storočí patrí,“ uviedol po rokovaní mestského zastupiteľstva primátor.  

Zdôraznil, že vláda SR sľúbila mestu Košice 12 miliónov Eur, pričom ale Košice potrebujú minimálne 13 miliónov iba na samotné zorganizovanie EYOF, mimo riešenia košickej športovej infraštruktúry. Primátor skonštatoval, že Košičania zrušením organizovania EYOF 2021 v meste neprišli, a ani neprídu o žiadne finančné prostriedky.  

„Určite je mi veľmi ľúto, že v roku 2021 nebudeme môcť toto nádherné športové podujatie uskutočniť. Ale riziká jednoducho prevýšili možnosti mesta. Náš rozpočet nie je nekonečný. Naším volebným posolstvom bolo, a aby sme zastavili korupciu, aby sme zastavili predražené zákazky, aby sme zastavili provízny systém. Prepáčte mi, ale Národné tenisové centrum za 30 miliónov Eur je predražená hračka, ktorú mesto Košice nepotrebuje. Som pripravený na to, aby Národné tenisové centrum v Košiciach stálo, ale tak, ako sa sluší a patrí, aby sme na tento športový stánok mohli byť hrdí. Mesto Košice pripravuje a dokončí výstavbu futbalového štadióna, a aj ďalších športových stánkov, na ktoré sme pripravení. Košičania teda naozaj o nič neprídu, v najbližšom období predstavíme investičný plán, kde si naozaj každý príde na svoje,“ dodal Polaček.

Zároveň informoval, že o dnešnom rozhodnutí košických mestských poslancov bude informovať listom všetkých zainteresovaných, vrátane prezidenta Slovenského olympijského a športového výboru Antona Siekela. V liste (viď príloha), ktorý odíde z Magistrátu mesta Košice ešte dnes, sa okrem iného, píše:

Vážený pán prezident,

„...dôvodom pre toto rozhodnutie je nedostatočná finančná podpora vlády Slovenskej republiky, ktorá nie je v postačujúcej výške vzhľadom na aktualizovaný rozpočet podujatia a nárast nákladov organizačných aj investičných. A to žiaľ aj napriek tomu, že samotná vláda SR zaradila toto podujatie v Programovom vyhlásení na roky 2016 – 2020 medzi prioritné. Druhým dôvodom je aktuálna nepripravenosť, neplnenie a nedodržanie časového harmonogramu uvedeného v dokumentoch Bid File a Master plan, ktorý mal byť plnený v rokoch 2016 – 2018, ako aj nedostatočný rozsah prác a realizácie výstavby na športových zariadeniach a športovej dedine.

Športová infraštruktúra či vysokoškolské internáty, ktoré by mali slúžiť pre organizáciu košického Európskeho olympijského festivalu mládeže, si vyžadujú rozsiahlu rekonštrukciu či dokonca výstavb, a vzhľadom na nedoriešenie financovania a s tým spojenú časovú tieseň, sa mesto Košice s veľkou ľútosťou musí vzdať organizácie podujatia, a upovedomiť o tom svojich partnerov.“