Prejsť na obsah

Prvé tučniaky na Slovensku prišli do košickej ZOO

Tučniaky Humboldtové pochádzajú z pražskej zoo a do Košíc ich doviezli počas uplynulého víkendu.
"Tučniaky sú zvieratá pomerne náročné na vodu a prostredie. Pripravili sme pre nich 12-árový priestor, ktorý by sa postupne mal rozšíriť o ďalšie štyri áre. Vonku majú k dispozícii veľký presklený a malý prechodný bazén a jeden bazén na zimné obdobie sa nachádza aj vo vnútri," vysvetlil riaditeľ košickej zoo Štefan Kollár.

Spolu s dvoma samcami a troma samičkami doviezli aj potravu, ktorá im najviac vyhovuje - slede. "Sú to ryby, ktoré nemajú kosti. Denná dávka potravy pre tučniaka je okolo pol kilogramu. Ak nepozháňame dodávateľa sleďov na Slovensku, budeme ich dovážať z Čiech," dodal Š. Kollár, ktorý by chcel k týmto ročným prírastkom doviesť ešte 9 ďalších jedincov na vytvorenie siedmych chovných párov.

Oficiálne privítajú tučniakov v košickej zoo počas osláv Medzinárodného dňa detí v nedeľu 1. júna. Program začína už napoludnie a bude venovaný najmä deťom a tučniakom. Oficiálneho začiatku privítania tučniakov v ZOO sa zúčastní aj primátor mesta František Knapik a zástupcovia spoločnosti US Steel, ktorá z väčšej časti zafinancovala prevoz tučniakov a ich nové miesto pobytu.

Tučniaky Humboldtové dorastajú do výšky 70 cm a vážia 4 kg. Vyskytujú sa na západnom pobreží Južnej Ameriky – od Chile po Peru. Svoje hniezdo neopúšťajú a vajcia znášajú temer po celý rok. Po 38 až 43 dňoch sa liahnu mláďatá zarastené hustým prachovým perím.
Zvláštnosťou je požieranie kamienkov, ktoré im pomáhajú v žalúdku rozomieľať potravu.