Prejsť na obsah

Prvý školský deň zasadlo v Košiciach do lavíc 16 332 žiakov ZŠ a 4902 škôlkarov

Po 66 dňoch letného oddychu sa dnes opätovne otvorili brány košických základných a materských škôl (MŠ). Do 34 základných škôl (ZŠ) v meste nastúpilo celkovo 16 332 žiakov, svoj premiérový deň v laviciach má za sebou aj 1932 prvákov.

Vedúca oddelenia školstva magistrátu mesta Košice Beáta Lopušniaková očakáva, že celkovo by malo ZŠ navštevovať 17 200 žiakov, čo by bol oproti minulému školskému roku zhruba 0,5-percentný nárast. Zatiaľ je medzi nimi aj 324 Ukrajincov, ktorých rodičia utiekli do nášho mesta pred ruskou vojnovou agresiou.

So svojimi spolužiakmi a učiteľkami sa v 54 MŠ zvítalo aj 4902 škôlkarov, z ktorých 1 504 bolo úplných nováčikov. Aj počet detí navštevujúcich MŠ by mal byť v najbližších dňoch o niečo vzrásť a mierne tak prevýši minuloročnú úroveň.

Primátor: Chceme pokračovať v investíciách do zlepšenia kvality škôl

Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) pri otvorení školského roka na ZŠ Gemerská skonštatoval, že zamestnanci škôl spolu s rodičmi môžu formovať ďalšie generácie, ktoré do nášho mesta prinesú nové nápady, inovácie a pokrok. Zdôraznil, že spoločnými silami dokážu pedagógovia v školách vytvoriť kvalitné prostredie, v ktorom budú môcť deti rásť, učiť sa a rozvíjať svoj potenciál.

„Mesto Košice je najväčším zriaďovateľom škôl na Slovensku. Táto skutočnosť a žiaľ aj obrovský investičný dlh nás zaväzujú určiť si priority pri investíciách do školskej a športovej infraštruktúry. Do nej sme od roku 2019 investovali najviac financií v histórii nášho mesta a v týchto aktivitách chceme v rámci našich finančných možností pokračovať. Naďalej budeme intenzívne hľadať externé zdroje financovania na úrovni štátu a EÚ a zapájať sa do grantových výziev,“ informoval.

Prázdninové rekonštrukcie stáli 600 000 eur

Mesto Košice ako tradične využilo letné mesiace aj na viaceré stavebné práce pri opravách škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, na ktoré išlo 600 000 eur. V rámci nich sa na školách opravili fasády, oplotenie, vonkajšie terasy, strechy a vymenili okná. Vynovili sa aj triedy, chodby, sociálne zariadenia, rozvody kanalizácie, vody alebo gastrozariadenia v kuchyniach. Nový náter dostali aj chodby, kuchyne a vybrané priestory škôlok. 

V školách pribudli aj nové skrinky na odkladanie vecí, koberce, doplnili sa vyučovacie pomôcky a v niektorých MŠ dostali ich žiaci aj nové hračky. Na detských ihriskách v 36 materských školách sa vymenili dosky na lavičkách a na pieskoviskách, takisto sa tam vymenil, resp. doplnil piesok. V MŠ Oštepová, Palárikova, Čínska a Polianska pribudli deťom aj viaceré nové exteriérové herné prvky. Stavbári počas letných prázdnin pracovali na zhruba každú tretej ZŠ alebo MŠ v meste.

Materské školy majú dostatočné kapacity

Ako doplnila Beáta Lopušniaková, okrem týchto prác sa dokončili aj rekonštrukcie materských škôl na MŠ Oštepová a MŠ Palárikova, po ktorých sa ich celková kapacita zvýšila o 52 detí. Viacerí materské školy najmä na sídliskách majú v súčasnosti voľné kapacity, čo môžu rodičia využiť aj na dodatočný zápis svojich ratolestí. Bližšie informácie získajú osobne alebo na webstránkach MŠ.