Prejsť na obsah

Psychosociálne centrum realizuje kurzy trénovania pamäti

Psychosociálne centrum v Košiciach na Južnej triede pripravilo ďalší „Základný kurz trénovania pamäti“, ktorý otvoria 2. apríla 2008. Záujemcovia sa na kurz môžu hlásiť u Mgr. Marianny Gergeľovej na telefónnom čísle 055 / 678 45 20. Štruktúra kurzu dovoľuje maximálne 10 účastníkov v jednom kurze.

Psychosociálne centrum prvý krát realizovalo Základný kurz trénovania pamäti pre seniorskú populáciu v roku 2007. Druhý Základný kurz trénovania pamäti ukončujeme 13. februára 2008. Kurz prebiehal od novembra 2007 v rozsahu desiatich 90 minútových stretnutí, ktoré sa uskutočnili raz týždenne.

Seniori sa dozvedeli niektoré poznatky o pamäti a jej funkciách, o koncentrácii, rezervnej mozgovej kapacite a osvedčených technikách pamätania si. Naučili sa, ako si pamätať mená, tváre, čísla, názvy, konkrétne aj abstraktné pojmy, pojmy v presnom poradí, vo väčšom počte, a pod. Naučili sa konkrétne techniky na efektívne zapamätávanie.
Súčasťou hodín boli psychomotorické, relaxačné a koncentračné cvičenia, nácviky a testy posilňujúce predstavivosť a pamäťové schopnosti. Dôležitým aspektom kurzu bolo aj posilnenie sociálneho kontaktu v príjemnej atmosfére. Kurz prispel k zlepšeniu psychickej výkonnosti a zvýšeniu kvality života seniorov.

Seniori na začiatku a konci kurzu vyplnili vstupný a výstupný dotazník, ktorý slúži ako kvalitatívny ukazovateľ. Účastníci vstupovali do kurzu s očakávaniami zlepšenia pamäti, procesu zapamätávania a naučenia sa nových poznatkov. Každý z účastníkov uviedol vo výstupnom dotazníku, že kurz splnil ich očakávania, prispel k zlepšeniu pamäte a nálady. Účastníci uvádzali aj zlepšenie koncentrácie, schopnosti vybaviť si informácie z pamäti, naučené techniky využili v praxi v každodennom živote.

Taktiež vyplnili na začiatku a konci kurzu testovací zošit na zistenie Škály aktuálnej pamäti podľa Ruisela, ktorý slúžil ako orientačný kvalitatívny ukazovateľ niektorých aktuálnych pamäťových schopností. „Na základe testových zošitov môžeme konštatovať, že u väčšiny účastníkov kurzu došlo k zlepšeniu pamäti v zložke zapamätávanie a u ostatných účastníkov došlo k stabilizácii testovaných pamäťových schopností,“ skonštatovala zástupkyňa centra Zuzana Madárová.

Zdroj: Psychosociálne centrum