Prejsť na obsah

Regionálna samospráva – kľúčový aktér rozvoja regiónu

Dnes krátko popoludní otvorili primátor Košíc Ing. František Knapík a veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku pani Brit Lovseth celoštátnu konferenciu s medzinárodnou účasťou pod názvom „Je regionálna samospráva na Slovensku kľúčovým aktérom rozvoja regiónu?“. Podujatie prebieha v priestoroch hotela Centrum a jeho organizátorom je Karpatský rozvojový inštitút (KRI) sídliaci v Košiciach. Konferencia je súčasťou projektu „Dobré spravovanie na regionálnej úrovni v oblasti regionálneho rozvoja na Slovensku – GOVERNANCE“ spolufinancovaného z Nórskeho finančného mechanizmu a prostredníctvom Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja aj z rozpočtu Slovenskej republiky.

„Často si uvedomujem, že volebné obdobia vnímame ako atletickú disciplínu. Bežíme a vidíme, ako sa nám približuje koniec volebného obdobia a my chceme stihnúť a uskutočniť aspoň niečo z našich plánov a povedzme si pravdu, aj sľubov, ktoré sme dali našim voličom. Uvedomujem si aj to, že v tomto úsilí siahame na blízke a pokiaľ možno ľahko uskutočniteľné ciele. Netvrdím, že to nie je v poriadku. Chcem ale povedať, že takéto ciele, hoci kvalitne naplnené, vo mne nevzbudzujú nádej, že dokážeme dovidieť do budúcnosti našich regiónov, že dokážeme rodinám našich voličov ponúknuť viac ako istotu pre najbližšie dni. Nehovorím na tejto konferencii len preto, aby som Vás privítal ako predstaviteľ samosprávy nášho mesta. Chcem Vás povzbudiť a nadchnúť pre spoluprácu. Pre spoluprácu na dlhodobej vízii, na budovaní silných regionálnych a medziregionálnych väzieb, na uvažovaní o budúcnosti obyvateľov našich miest a obcí,“ povedal vo svojom úvodnom príhovore primátor mesta Košice František Knapík. Po ňom vystúpila nórska veľvyslankyňa Brit Lovseth a v krátkej prezentácii predstavila regionálne štruktúry v Nórsku, princíp ich fungovania a informovala účastníkov konferencie o formách a možnostiach pomoci, ktorú môže nórska strana vložiť do spolupráce.

Po úvodných vystúpeniach pokračoval program konferencie, ktorá potrvá až do popoludnia nasledujúceho dňa, prednáškami a vystúpeniami odborníkov v oblasti regionálneho rozvoja zo Slovenska a Nórska.