Prejsť na obsah

Rekonštrukcia Angels arény naberá čoraz reálnejšie kontúry, mesto pripravuje aj architektonickú súťaž na skrášlenie jej okolia

Rekonštrukcia Angels arény a jej premena na moderný športový stánok je opäť o čosi bližšie k svojmu uskutočneniu. Na Útvare hlavného architekta mesta Košice sa v piatok konalo pracovné stretnutie k rozpracovanej projektovej dokumentácii na rekonštrukciu tejto športovej haly, na ktorej už padli aj konkrétne termíny nasledujúcich krokov. Do konca júla má byť hotový celkový projekt pre vydanie stavebného povolenia, ktorý ešte pôjde na posúdenie pamiatkárom a ďalším inštitúciám.

Predbežne dohodnutý termín pre vydanie stavebného povolenia je október 2020, realizačný projekt by mal byť predložený o mesiac neskôr. Na prelome rokov by mohla byť vypísaná obchodná verejná súťaž na zhotoviteľa. Ak všetko pôjde hladko, ešte v prvom polroku 2021 by sa v Angels aréne a jej okolí mali objaviť robotníci a stavebné mechanizmy. Rekonštrukcia haly by mala trvať 12 mesiacov. Keďže ide o historickú budovu a vzhľadom na rozsah a náročnosť prác, nie je vylúčené ani predĺženie tohto termínu.

Primátor: Angels aréna bude aj naďalej slúžiť športu

Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) ocenil pokrok pri prípravách projektu rekonštrukcie Angels arény. Takisto pripomenul, že aj napriek medializovaným informáciám strany samosprávy mestskej časti Staré mesto, ktorá si túto halu vie predstaviť ako krytú tržnicu, neuvažuje mesto o jej využití na iné ako športové účely.

„Hala už od svojho vzniku slúžila športu a aj po jej rekonštrukcii ju budú na svoje tréningy a zápasy využívať športové kluby v našom meste. Angels aréna už dlhodobo nedosahuje parametre športovej haly pre 21. storočie a to chceme čo najskôr zmeniť. Aj piatkové stretnutie s projektantom a ďalšími odbornými kapacitami, na ktorom sme riešili technické detaily projektu jej obnovy, potvrdilo, že sa veľkými krokmi blížime k tomu, aby sme mohli začať s jej rekonštrukciou a modernizáciou. Chceme tým vyjsť v ústrety nielen basketbalistkám Young angels a ďalších športových klubov v meste, ktorí v nej potom budú môcť hrať aj trénovať. Okrem vynovenia vnútorných a vonkajších priestorov haly chystáme aj architektonickú súťaž na výrazné skrášlenie jej okolia tak, aby sa celá táto lokalita stala jedným z najkrajších miest v celom Starom meste,“ uviedol primátor.

Prístavba haly sa nepozdávala pamiatkárom 

Mesto Košice pôvodne zvažovalo prístavbu Angels arény, v ktorej by boli napr. umiestnené šatne a zázemie pre športovcov. Takéto riešenie však narazilo na nesúhlas pamiatkárov, ktorí navrhovali, aby nové priestory pribudli pod súčasnou halou. Vzhľadom na obrovskú finančnú náročnosť a inžinierske siete, ktoré sa nachádzajú pod Angels arénou (viaceré nie sú ani zakreslené v príslušných mapách), sa napokon vedenie mesta rozhodlo pre komplexnú rekonštrukciu súčasnej budovy.

Na piatkovom stretnutí sa spolu s predstaviteľmi projekčnej spoločnosti Ceving riešili aj viaceré doplnky k pôvodnému projektu, ktoré vylepšia navrhované parametre novej podoby Angels arény. Tá napr. musí mať záložný zdroj elektrickej energie, čo je podmienkou na to, aby sa tam mohli hrať aj medzinárodné basketbalové zápasy a mládežnícke reprezentačné turnaje v rôznych druhoch kolektívnych športoch.

Dolaďovalo sa aj umiestnenie prívodu vzduchu a vývodu klimatizácie, rozvádzač štruktúrovanej kabeláže a kamerového systému pre televízne prenosy alebo bezpečnostné kamery, nové únikové východy a vchod pre športovcov a rozhodcov, odovzdávacia stanica tepla, či odvodnenie stavby alebo preloženie parkovacieho automatu.  

Počíta sa s novými tribúnami a palubovkou, pribudne aj kaviareň s galériou

V existujúcej hale by podľa plánovaného projektu mali uskutočniť viaceré úpravy. Pôvodné tribúny sa úplne zrušia a vybuduje sa nové hľadisko s 920 miestami na sedenie. Naprojektované sú nové šatne pre športovcov, rozhodcov, trénerov, sprchy a sociálne zariadenia. Položí sa aj nová palubovka. Nad šatňami pribudne antidopingová miestnosť so sprchou a kanceláriu s kuchynkou. Výrazne sa skvalitnia aj priestory pre zamestnancov haly, zvýši sa aj počet sociálnych zariadení pre návštevníkov. Vo vstupnej časti sa chystá kaviareň s kapacitou 24 miest aj s malou galériou.

Okoloidúci návštevníci si všimnú aj zmeny vonkajšej podoby Angels arény. Pôvodná fasáda dostane vynovenú formu, keď sa zrenovuje obvodový plášť existujúcej budovy. Pri obnove však budú použité rovnaké materiály ako pri výstavbe haly v minulom storočí. Všetky okná a vstupné brány sa podľa vzoru pôvodných zachovalých fotografií vymenia za drevené. Takisto súčasné sklobetónové výplne otvorov sa nahradia novými tepelnoizolačnými oknami v tvare pôvodných okien.

Mesto Košice vyčlenilo vo svojom rozpočte na rekonštrukciu Angels arény 1,4 milióna eur. Projektanti predpokladajú orientačnú sumu renovácie haly na 1,2 milióna eur, ku ktorej ešte bude potrebné pripočítať náklady na opravu komunikácií a parkovacích plôch v jej okolí, resp. na nové prípojky inžinierskych sietí.