Prejsť na obsah

Rekonštrukcia chodníka na Hlinkovej pri Tescu prinesie od pondelka zmeny v doprave

Budúci týždeň sa začne s prácami na rekonštrukcii 735-metrového chodníka na Hlinkovej ulici a Triede arm. gen. Svobodu od križovatky s obchodným centrom Tesco Extra až pod sídlisko Dargovských hrdinov. V rámci rekonštrukcie sa opraví kryt chodníka pre chodcov a cyklistov a na jeho najpoškodenejších miestach dôjde aj k výmene podložia.

Na priechodov pre chodcov sa znížia obrubníky pre cyklistov a doplnia sa aj prvky pre nevidiacich. Celá trasa bude doplnená o vodorovné a zvislé dopravné značenie s vytvorením spoločnej cestičky pre chodcov a cyklistov. Tým vznikne aj ďalší úsek cyklistickej komunikácie v smere z centra mesta do mestskej časti (MČ) Sídlisko Dargovských hrdinov.

S prácami začnú v pondelok

Stavebné práce bude mať na starosti sobranecká spoločnosť css-stav, ktorá vo verejnom obstarávaní zvíťazila s ponukou vo výške 116 544 eur. V pondelok 24. júla sa vytvoria spevnené plochy pre dočasné priechody pre chodcov a rozmiestni sa aj dočasné dopravné značenie. O deň neskôr sa začnú samotné stavebné práce, ktoré v zmysle zmluvy potrvajú maximálne tri mesiace.  

Hlavným dôvodom rekonštrukcie je nevyhovujúci stav tohto chodníka, ktorý nespĺňa kritéria bezpečného pohybu chodcov, cyklistov alebo kolobežkárov. Viaceré priechody a úseky nie sú riešené ako bezbariérové a nespĺňajú podmienky pre osoby s obmedzenou schopnosťou orientácie a osoby so zdravotným postihnutím.

Mesto dostalo aj viacero podnetov od obyvateľov, ktorí sa dlhodobo sťažovali na tento úsek a žiadali jeho rekonštrukciu. Vzhľadom na nevysporiadané majetkovoprávne vzťahy v okolí chodníka bolo možné zrekonštruovať len samotné teleso existujúceho chodníka.

V smere na sídlisko sa uzavrie jeden jazdný pruh

Rekonštrukčné práce prinesú so sebou aj dopravné obmedzenia. Motoristi sa od pondelka musia v smere od centra pripraviť na uzavretie pravého jazdného pruhu od mosta ponad železničnú trať po začiatok Triedy arm. gen. Svobodu.

Mestu Košice sa po rokovaniach s Krajským dopravným inšpektorátom podarilo dohodnúť na takom riešení, ktoré umožní aj počas rekonštrukcie dostať sa pešo, na bicykli alebo na kolobežke z centra mesta na sídlisko Dargovských hrdinov a späť.

Hoci z pohľadu chodcov nepôjde o ideálnu trasu, vzhľadom na chýbajúce úseky chodníkov po ľavej strane tejto cesty ide o maximum, čo sa dalo urobiť. Navyše v zmysle platných bezpečnostných noriem nemohol byť na križovatke Hlinkovej a Dopravnej ulice vytvorený ani dočasný priechod.

Mesto našlo riešenie pre chodcov

Chodci idúci v smere od Tesca na sídlisko Dargovských hrdinov tak budú musieť na rozdiel od súčasnosti prejsť na ľavú stranu komunikácie. Z oboch strán zastávok MHD Tesco, Džungľa je zabezpečený priechod popod most na Hlinkovej ulici. V mieste odbočenia na Dopravnú ulicu bude vytvorený dočasný priechod cez Magnezitársku ulicu.

Následne chodníkom okolo predajne Cortec sa chodníkom dostanú k ďalšiemu dočasnému priechodu na sídlisku Dargovských hrdinov pod parkoviskom, kde sa vykonávajú obhliadky vozidiel. V mieste tohto priechodu bude po rozhodnutí Krajského dopravného inšpektorátu znížená rýchlosť na 30 km/hod. Po jeho prejdení sa chodci pod Kurskou ulicou dostanú na pôvodný chodník, na pred troma rokmi uskutočnila výmena asfaltového krytu.