Prejsť na obsah

Riaditeľka RÚVZ navrhuje nepustiť deti v pondelok do košických škôl

Základné ani materské školy v meste Košice by sa od pondelka 8. februára nemali otvoriť. Navrhla to riaditeľka košického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Zuzana Dietzová. Definitívne padne na rokovaní Krízového štábu Okresného úradu v Košiciach, ktorý sa uskutoční v sobotu 6. februára o 18.00 hod.  

Zuzana Dietzová v sobotu popoludní na rokovaní Krízového štábu mesta Košice zdôvodnila svoj návrh zvyšujúcim sa počtom nebezpečnej britskej mutácie nového koronavírusu, ktorá medzi pozitívne testovanými ľuďmi v metropole východu dosahuje už vyše 80 percent, kritickou situáciou v košických nemocniciach a závažným priebehom ochorenia u nakazených osôb. Ďalšími dôvodmi sú podľa nej aj zvyšujúce sa čísla u detí vo veku do 10 rokov s ťažkým priebehom ochorenia Covid-19. Ich počet od začiatku roka 2021 až doteraz dosiahol 86 prípadov, pričom u väčšina z nich sa potvrdila britská mutácia.

Od začiatku roka zomrelo na Covid-19 v Košiciach a okolí 320 ľudí

Zdôraznila, že denný nárast pozitívne testovaných v meste a okrese Košice-okolie sa za uplynulých 14 dní drží okolo 500 osôb a neznižuje sa. Takisto uviedla, že sa každý týždeň prudko rastie počet úmrtí na toto ochorenie. Celkovo na nový koronavírus zomrelo v Košiciach a okolí za vyše päť týždňov spolu 320 ľudí, no za posledný týždeň ich už bolo 75.

„Vzhľadom na vyššie spomínané čísla žiadam prehodnotiť rozhodnutie o návrate detí v okresoch Košice a Košice-okolie do škôl. Navrhujem zotrvať pri súčasnom režime školskej dochádzky s tým, žeby materské školy a 1. stupeň základných škôl navštevovali iba deti rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre. Rodičia, ktorých deti zostanú doma na on-line vyučovaní, by aj naďalej mali nárok na pandemickú OČR. S týmto návrhom idem na Krízový štáb Okresného úradu v Košiciach, ktorý o tom bude ešte dnes rokovať. Situáciu budeme naďalej denne sledovať a informovať samosprávu a štátnu správu,“ uviedla.