Prejsť na obsah

Roadshow Európskej komisie na Hlavnej ulici

Po Rumunsku, Nemecku, Bulharsku a Slovinsku prišla včera 29. apríla kampaň Európskej komisie, týkajúca sa európskeho občianstva, aj na Slovensko. Pod názvom „Európske občianstvo... viac ako slová, konkrétne práva!" sa od 23. apríla rozbehla v 16 slovenských mestách Roadshow Slovensko 2009. Cieľom kampane je oboznámiť občanov s ich právami tak, ako sú definované v Charte základných práv Európskej únie.

V stredu 29. apríla prebiehala v Košiciach na Hlavnej ulici v priestore pri Dolnej bráne košická časť tejto informačnej roadshow. Krátkym príhovorom a prestrihnutím pásky pri vstupe do informačného stánku ju o desiatej hodine otvoril primátor mesta Košice František Knapík. „Keď si porovnáme stav občianskych a ľudských práv v krajinách Európskej únie so situáciou v iných krajinách sveta, je celkom jasné, že demokracia nám priniesla také hodnoty, ktoré mnohým obyvateľom našej planéty ešte chýbajú. Preto je dôležité princípy demokracie chrániť a zdokonaľovať ich vnútri spoločenstva, ale šíriť ich a presadzovať aj za jeho hranicami. Je to neľahká úloha, ale dnes sme za jej naplnenie spoluzodpovední už aj my," povedal primátor prítomným študentom a obyvateľom Košíc. Potom sa spolu s mladými ľuďmi zapojil do krátkeho kvízu.

Súčasťou kampane sú informačné aktivity a interaktívny kvíz. Návštevníci si ich prostredníctvom môžu otestovať svoje vedomosti v oblasti občianskych práv. K dispozícii majú aj brožúry, plagáty a ďalšie informačné materiály.