Prejsť na obsah

Rok od návštevy pápeža Františka si dôstojne pripomenuli mesto Košice, cirkev i veriaci

V stredu (14.9.) večer sa v košickej katedrále uskutočnila svätá omša, ktorú celebroval košický arcibiskup-metropolita Mons. Bernard Bober. Po jej skončení sa uskutočnilo slávnostné odhalenie a posvätenie pamätnej tabule pri príležitosti výročia návštevy pápeža Františka v Košiciach. „Prosíme ťa, požehnaj pamätnú tabuľu a tiež aj pamätnú dlaždicu, ktoré nám budú pripomínať návštevu pápeža Františka v našom meste,“ povedal krátko po odhalení tabule košický arcibiskup.

Na Južnej veži katedrály pribudla pamätná doska, na chodníku pamätná dlaždica

Mramorová doska bola umiestnená pod pamätnou tabuľou na návštevu pápeža Jána Pavla II. v roku 1995 na Južnej, takzvanej Matejovej veži Dómu sv. Alžbety. Na doske, ktorú vyrobili bratia Marián a Martin Ducárovci, sú vypieskované mená pápeža a košického arcibiskupa a text s popisom udalosti návštevy Sv. otca pápeža Františka. Jej osadenie schválili pamiatkari tak, aby korešpondovala s predchádzajúcou, o niekoľko centimetrov vyššie položenou pamätnou tabuľou, ako aj so skeletom  samotnej katedrály. „Košice a celé Slovensko zažívali pred rokom krásny sviatok. Chcem poďakovať za slová Sv. otca, pretože tie v nás stále doznievajú. To čo vo mne zarezonovalo a čomu sa veľmi teším, je keď Sv. otec hovoril aby sme zahodili predsudky a aby sme boli tolerantní, aby sme lásku v sebe naozaj precítili,“ uviedol v príhovore primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý). Zástupcovia košickej arcidiecézy a mesta Košice sa následne presunuli o pár metrov ďalej, kde mesto Košice osadilo a slávnostne odhalilo na Chodníku cti a vďaky pamätnú dlaždicu. Aj túto posvätil košický arcibiskup.

Aj sídlisko Luník IX si pripomenulo návštevu pápeža

Návštevu najvyššieho hodnostára katolíckej cirkvi budú pripomínať aj ďalšie spomienkové predmety. Ešte v utorok (13.9.) osadili v parku na Luníku IX kríž, ktorý za účasti predstaviteľov mesta posvätil košický arcibiskup-metropolita Mons. Bernard Bober. Žulový kríža vysoký vyše 3 a pol metra stojí na ihlanovom podstavci, na ktorom je umiestnená pamätná tabuľa. V miestnom kostole na sídlisku zas postavili vitrínu, v ktorej je umiestnená pápežská štóla tanier fangotto, ktorý pápež daroval saleziánskej komunite. "Na podlahe, na ktorej sa modlil pribudla medená doska s jednoduchým nápisom Francesco a na lavici, ktorej sa držal, pribudol prvok s dátumom," povedal jeden z bratov Saleziánov Marián Maťaťa.

Pápež František v roku 2021 absolvoval na Slovensku štvordňovú apoštolskú cestu, ktorá trvala od 12. do 15. septembra. Počas svojho pobytu navštívil Bratislavu, Prešov, Košice a Šaštín. V Košiciach sa  stretol s mládežou na štadióne Lokomotíva a s rómskou komunitou ako aj s komunitou bratov Saleziánov na sídlisku Luník IX.