Prejsť na obsah

Ružínsky plavecký maratón 2009

V nedeľu 9. augusta sa uskutočnil XVII. ročník Ružínskeho plaveckého maratónu, ktorý sa vrátil po 13-tich rokoch na scénu diaľkového plávania na Slovensku. Usporiadal ho oddiel plávania Športového klubu polície Košice (ŠKP) a za Mesto Košice Športový klub Šport pre všetkých. Prvý ročník tohot plaveckého podujatia sa uskutočnil v roku 1981 a jeho zakladateľmi boli Alexander Laskovský, zosnulý úspešný plavecký tréner a Juraj Skála, viceprezident ŠKP a najúspešnejší tréner plávania ŠKP Košice za rok 2009. Po niekoľko ročnej absencii maratńu sa na brehu ružínskej vodnej nádrže zišlo dovedna 19 pretekárov z Košíc, Martina a Popradu na 500 metrovom okruhu v časti Opátka. Súťažili va 24 stupňovej vode na tratiach 0,5 km, 1, 3 a 5 km. Všetci pretekári si pochvaľovali krásne prostredie, výbornú vodu a skvelé počasie. Najstarším účastníkom plaveckého maratónu bol vynikajúci 84-ročný plavecký veterán Jaroslav Holý, najmladšou pretekárkou bola 11-ročná Marianna Sabolová. Možnosť zaplávať si dostali aj plavci spomedzi širokej verejnosti, ktorí sa prihlásili väčšinou na trate v kratších disciplínach.

Víťazom hlavnej súťažnej kategórie na 5 km sa stal Vladislav Vovčko z ŠKP Košice, ktorý doplával v čase 1 hodina 19 minút a 40 sekúnd a získal hlavnú cenu „Pohár majstra Ružína 2009". Druhá doplávala Zuzana Mimovičová rovnako z ŠKP Košice, čerstvá držiteľka slovenských seniorských rekordov v bazénovom plávaní a na tretej priečke sa umiestnila Zuzana Szabóová z AQUA City Poprad, ktorá sa špecializuje na diaľkové plávanie. Päť kilometrov zaplával aj telesne postihnutý pretekár Miroslav Šušnyák z Aqua clubu Košice, ktorý mal v diaľkovom plávaní svoju premiéru, ale v bazénovom plávaní je úradujúcim majstrom sveta. Do cieľa dorazil v čase 1 hodina 29 minút a 22 sekúnd.

V disciplíne na 3 km zvíťazil druhý z bratov - Branislav Vovčko z ŠKP Košice, v čase 46 minút a 22 sekúnd. Na druhom mieste doplávala v miernejšom tempe Alexandra Farkašová tiež z ŠKP Košice, ktorá je najúspešnejšia diaľkoplavkyňa Slovenska za rok 2008. Bola to jej prvá súťaž po zdravotnej prestávke a musela sa uskromniť v dĺžke trate, hoci v sezóne zvykne plávať na 16 km trati. Tretie miesto obsadil bazénový šprintér Stanislav Szabo z ŠKP Košice, pre ktorého bola trať nekonečným príbehom. V tejto disciplíne plávala aj najmladšia pretekárka maratónu Marianna Sabolová, ktorá úspešne odplávala celú 3 km trať.

Na 1-kilometrovej trati zvíťazila Zuzana Szabóová z Aqua city Porad v čase 16 minút a 26 sekúnd a hoci sa vydala na tento úsek len pár minút po doplávaní 5 km, nenašla v tomto preteku premožiteľku. Druhá skončila Michaela Hudecová, ktorá sa prihlásila spomedzi verejnosti a na treťom mieste doplávala len 11 ročná Carmen Mikušová, mladšia žiačka ŠKP Košice, ktorej robila spoločníčku v súťaži tiež iba 11 ročná Sarah Papcunová, ktorá doplávala tesne za ňou na štvrtej pozícii. Pol kilometrovú disciplínu vyhral známy plavecký veterán Jaroslav Holý, viacnásobný majster Európy a medzinárodný víťaz SR, Rakúska, Maďarska a Čiech, ktorý plával tento úsek svojim obľúbeným spôsobom motýlikom. Vzhľadom na vek si jeho úctyhodný výkon zaslúži obdiv.

V budúcom roku organizátori očakávajú silnejšie obsadenie, pretože v prvú augustovú nedeľu sa bude na Ružíne súťažiť nielen o titul majstra SR v diaľkovom plávaní, ale Ružínsky maratón bude zároveň jedným z pretekov seriálu Českého pohára v diaľkovom plávaní. Je top výsledok rokovaní medzi vedúcim sekcie diaľkového plávania SR a riaditeľom pretekov Ivanom Šulekom a jeho českým kolegom Radkom Táborským.

Výsledkovú listinu nájdete vpravo hore na tejto stránke.

zdroj:
mgr. Ivan Šulek
riaditeľ pretekov