Prejsť na obsah

S príchodom mája ožijú v Košiciach fontány

Centrum Košíc je známe nielen vďaka mnohým historickým pamiatkam, ale aj fontánam, ktoré najmä v horúcich mesiacoch priťahujú turistov a domácich. Aj napriek komplikovanej situácii kvôli šíreniu nového koronavírusu sa všetky funkčné fontány v meste spustia už 1. mája. 

Fontány v Košiciach spravuje Správa mestskej zelene. Jej zamestnanci v uplynulých dňoch uskutočnili jarnú údržbu a repasovanie čerpadiel, ktoré sú tak pripravené na prevádzku. Výnimkou je fontána na Dominikánskom námestí, na ktorej ešte odstraňujú poruchu a spustená by mala byť v priebehu nasledujúceho mesiaca.

Košičania sa najviac tešia na Spievajúcu fontánu v centre mesta

Centrum mesta si už málokto vie predstaviť bez Spievajúcej fontány, ktorá reaguje na hudbu zo zvonkohry. Každý Košičan môže turistom hrdo rozprávať, že ide o najstaršiu spievajúcu fontánu v Československu. Bola postavená v roku 1986 a rozsiahlo zrekonštruovaná v rokoch 1996 až 1997. Aj počas tejto jarnej údržby v jej blízkosti vymenili dlažbu, aby bol čas strávený pri fontáne pre všetkých čo najpohodlnejší.

Len o pár krokov od Spievajúcej fontány je menšia Fontána znamení, v ktorej ako jedinej v Košiciach plávajú živé ryby. Počas horúcich letných dní je pozorovanie Koi kaprov vyhľadávanou zábavou hlavne pre rodiny s deťmi. Fontána znamení takisto nedávno prešla opravou, počas ktorej vymenili na jej dne dlažbu.