Prejsť na obsah

Samospráva sa aktivizuje pri riešení dopadov krízy

Dopady hospodárskej krízy na samosprávu, ale aj na ostatné zložky spoločnosti a možnosti jej riešenia boli témou „Okrúhleho stola", ktorý sa na podnet primátora hl. m. SR Bratislavy Andreja Ďurkovského uskutočnil v utorok 24. februára v Bratislave. Na rokovanie prišli zástupcovia samospráv, podnikateľského sektora i odbornej sféry. Mesto Košice na tomto rokovaní zastupoval primátor František Knapík, prítomní boli aj primátori ďalších miest a predstavitelia Bratislavského samosprávneho kraja. Odborná sféra bola zastúpená členom bankovej rady Národnej banky Slovenska, Ľ. Ódorom, rektorom Ekonomickej univerzity R. Sivákom a riaditeľom INEKO Eugenom Jurzycom. Podnikateľskú sféru zastupoval predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók, prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka, člen výkonného výboru Združenia automobilového priemyslu SR B. Wojnar, generálny sekretár Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR, J. Orgonáš a prezident Slovenskej bankovej asociácie, I. Vida. Osobitným hosťom okrúhleho stola bol európsky komisár Ján Figeľ. Cieľom stretnutia bolo okrem iného ponúknuť mechanizmus na zmiernenie dopadov krízy na zamestnanosť na celom Slovensku. Úloha samosprávy je v procese prípravy a uplatnenia šetriacich opatrení veľmi dôležitá. Samospráva je totiž najbližšie k občanovi.

Na úvod diskusie zaznel príspevok primátora hlavného mesta SR Bratislavy Andreja Ďurkovského. Hlavné mesto vidí cestu predovšetkým v podpore tých subjektov, ktoré by mohli zintenzívniť vlastnú produkciu aj napriek súčasnej situácii. Bratislava ako ekonomické centrum s najvyšším stupňovom rozvoja na Slovensku by chcela s pomocou vedeckých a vzdelávacích inštitúcií a ďalších subjektov prispieť k hľadaniu pozitívnych riešení a východísk zo súčasnej situácie. Dopady hospodárskej krízy na rozpočet hlavného mesta definoval prvý námestník primátora Milan Cílek. Komisár Európskej komisie Ján Figeľ poukázal na konkrétne kroky Európskej komisie v súvislosti s krízou. Člen Bankovej rady NBS Ľ. Ódor analyzoval očakávané dopady hospodárskej krízy na ekonomiku Slovenska.

Primátor Košíc František Knapík po stretnutí povedal: „Je veľmi dôležité, že sa toto stretnutie uskutočnilo. Pre mňa bolo najdôležitejšie vypočuť si jednotlivé analýzy a doplniť si tak veľa dôležitých súvislostí. Hospodárska kríza zasahuje do viacerých životne dôležitých oblastí a tento okrúhly stôl určite pomohol samospráve lepšie sa zorientovať v situácii. Spoločné vyhlásenie obsahuje niekoľko bodov, ktoré môžeme ďalej rozpracovať a aplikovať ich podľa individuálnych dopadov v jednotlivých mestách a obciach."

Výsledkom stretnutia bolo spoločné vyhlásenie všetkých zúčastnených, ktoré môže byť užitočným podkladom pre vládu SR pri riešení súčasnej zložitej situácie. Znenie celého vyhlásenie nájdete na: http://www.bratislava.sk/

zdroj: Magistrát hlavného mesta Bratislavy
a Únia miest Slovenska

foto: www.bratislava.sk