Prejsť na obsah

SÁNDOR MÁRAI A (JEHO) KOŠICE

Svetoznámy spisovateľ Sándor Márai sa v Košiciach nielen narodil, ale o tomto meste aj písal. Keďže jeho knihy preložili do viac než 40 jazykov, zviditeľnil naše mesto vo svete viac než ktokoľvek iný. Za to mu môžeme byť nielen vďační, ale aj dozvedieť sa o ňom mnohé zaujímavosti. S našim géniom literatúry sa počas nasledujúceho víkendu máte možnosť vrátiť v čase o 100 rokov a tiež vstúpiť do domu, kde prežil svoje detstvo.
Košice sú jediným miestom, kde si nadčasové citáty z jeho diel prečítate priamo na miestach, o ktorých písal. Na potulkách s Milanom Kolcunom si budete môcť zakúpiť najnovšiu knihu o najslávnejšom Košičanovi, ktorú vydalo mesto Košice.
V nedeľu a pondelok o 18:30 sa bude v Máraiho štúdiu na Timonovej ulici premietať najnovší maďarský film o živote Máraiho v emigrácii s anglickými titulkami a slovenským čítaným prekladom.

Začiatky potuliek s Milanom Kolcunom sú v sobotu (7. júna) o 10:00, 11:30, 13:30, 15:00 a 16:30 a v nedeľu (8. júna) o 14:00, 15:30 a 17:00.
Betka Czimová sprevádza v sobotu: o 10:30 po slovensky a o 14:00 po maďarsky, v nedeľu: o 14:30 po slovensky a 16:00 po maďarsky. Začiatok každej potulky je pred Vedeckou knižnicou (Hlavná 8). Info a predpredaj (35 Sk): MIC (OD TESCO a OD DARGOV i autobusová stanica), www.potulka.sk. Lístky sa dajú kúpiť aj na začiatku potulky za 49 Sk.

Sándor Márai v skratke

Ak chcete spoznať život Košíc spred 100 rokov a navyše v literárnom štýle, stačí siahnuť po knihe Sándora Máraiho: Zpověď.
Teraz už svetoznámy spisovateľ Sándor Márai (1900 – 1989) sa narodil v dome, ktorý už nestojí, lebo na jeho mieste je obchodný dom Dargov. Časť svojich teenagerských rokov prežil na Mäsiarskej ulici 35. Na strednú školu chodil u premonštrátov v Košiciach, v Prešove i Budapešti. Vysokoškolské štúdia začal v Budapešti, ale nedokončil ich. Zlákali ho iné mestá. Praha, Frankfurt, Berlín, Paríž, až skončil v Amerike. Do Košíc sa už ako plnoletý vracal len na prázdniny. Okrem rodnej maďarčiny rozprával aj po nemecky a francúzsky. To čo chcel povedať, vedel aj v anglickom a talianskom jazyku. Po Mníchovskej dohode prišiel do Košíc ešte raz - na 3 dni. Hľadal tu zmysel kadečoho. Na čo prišiel, to si môžete prečítať v knihe Košická pochôdza.

Po vojne mu začalo byť jasné, že socializmus a on nebudú kamaráti. Múdrejší ustúpi, a tak emigroval. Posledných 40 rokov až do svojej dobrovoľnej smrti zostal v emigrácii. Okupovanie Maďarska sovietskymi vojakmi ho naštvalo tak, že zakázal uverejňovať svoje knihy a divadelné hry v maďarčine (aj keď by mu to finančne pomohlo), pokiaľ sa sovietske vojská nevrátia tam, odkiaľ prišli. Preto o ňom mnohí u nás ani nepočuli. Naproti tomu je v zahraničí jeho dielo stále známejšie, prekladanejšie a filmovanejšie.

Pred desiatimi rokmi, počas osláv Dňa mesta Košice 1998 prišiel Máraiho do jeho rodiska zviditeľniť jeho vlastný synovec doktor János Jáky z Budapešti. Vtedy otvorili v dome jeho detstva pamätnú izbu Sándora Máraiho. Po jej návšteve, vám bude jasné, že, aby vložil do svojich kníh bolesť i lásku musel veľa prežiť a mnohého sa nedožiť. Nedožil sa (veľmi tesne) konca socializmu (nielen) v Maďarsku a odchodu sovietskych okupantov. Prežil bombardovanie svojho domu v Budapešti (jeho originálny glóbus zasiahnutý črepinou takisto nájdete na Mäsiarskej), tiež neprajníctvo jeho budúcich svokrovcov k jeho láske, ich dcére – Židovke – i smrť ich dvojmesačného synčeka. Mimochodom, snúbenicu si zobral tak, že jej rodičov postavil pred hotovú vec, aby potom spolu prežili 60 rokov. Keď mu osud v priebehu 4 rokov jeho staroby vzal nielen ju, ale aj nevlastného syna i troch súrodencov, začal chodiť na strelecký kurz, aby si nepokazil vlastnú samovraždu. Jeho knihy ho prežili.
Od roku 2004 nájdeme v Košiciach na Zbrojničnej ulici aspoň jeho intera(tra)ktívnu sochu v životnej veľkosti, ku ktorej patrí aj prázdna stolička oproti nemu. Dajte sa zlákať jej prázdnotou a vychutnajte si chvíľu s majstrom spisovateľom.

Zdroj: Milan Kolcun