Prejsť na obsah

Šaty sa nešijú horúcou ihlou

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach na mimoriadnom štvrtkovom zasadnutí schválilo novú organizačnú štruktúru Magistrátu aj napriek nezrovnalostiam, ktoré kritizovali mestskí poslanci. Podľa predloženého návrhu by mal nadobudnúť účinnosť už 1. októbra 2007, ale primátor sa vyjadril, že ho zatiaľ nepodpíše. Má nato právo a tiež 10 dní, aby zmenil názor a materiál podpísal.
Podľa zhotoviteľov návrhu boli v procesoch riadenia na MMK identifikované nedostatky predovšetkým v oblasti poznania kľúčových procesov a priradenia zodpovednosti a kompetencií potrebných pre ich riadenie. Uvedené fakty majú za následok, že procesy na MMK trvajú dlho najmä vďaka množstvu vratných krokov, čím pracovníci MMK dostávajú paralelne zadané úlohy. Z návrhu vôbec nebol jasný počet pracovníkov, ktorí by mali pracovať na Magistráte, neboli vyčíslené úspory a podľa niektorých poslancov je tento návrh v rozpore so zákonom o meste Košice. Celý materiál bude podrobený právnej analýze a zhotovitelia budú musieť pripraviť vo svojom prepracovanom návrhu presvedčivejšie a nespochybniteľné argumenty. Pomohla by tomu aj ich otvorená komunikácia, ktorá sa zatiaľ obmedzila na nejasné odpovede a hádzanie „horúceho kameňa" primátorovi, na ktorom ostala obhajoba návrhu pred poslancami aj novinármi.

MZ tiež schválilo členstvo mesta v Asociácii európskych miest a regiónov pre kultúru - Les Rencontres - čo je otvorené fórum pre diskusie a aktivity, združujúce volených predstaviteľov všetkých úrovní miestnej správy celej Európy s cieľom aktívne sa podieľať na tvorbe európskych kultúrnych politík. V súčasnosti združuje viac ako 300 miestnych a regionálnych autorít z takmer 30 európskych krajín. Medzi aktivity tohto neziskového združenia patrí každoročné generálne zhromaždenie a konferencia v Európskom hlavnom meste kultúry, národné stretnutia každý polrok v krajinách predsedajúcich EÚ, tematické stretnutia k aktuálnym kultúrnym politikám, regionálne a bilaterálne stretnutia raz ročne. Ročný členský poplatok pre mesto Košice bude 900 EUR.