Prejsť na obsah

Šéf SFZ Kováčik a primátor Polaček veria, že v roku 2021 si na novom štadióne zahrá naša futbalová reprezentácia

Ak všetko dobre pôjde, už v roku 2021 by v metropole východu opäť mohla hrať slovenská futbalová reprezentácia na novom štadióne pre 12 658 divákov. Počas dnešného kontrolného dňa výstavby Košickej futbalovej arény sa na tom zhodli prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik a primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý).

Najväčším otáznikom je zatiaľ podľa námestníka primátora mesta Košice a predsedu Predstavenstva Košickej futbalovej arény a.s Marcela Gibódu (nezávislý) zhruba 5,3 milióna eur, ktoré sú potrebné k tomu, aby sa po dokončení aktuálnej 1. etapy výstavby štadióna mohlo okamžite prejsť aj na ďalšie dve etapy. V takom prípade nový štadión mohol poňať až 12 658 divákov namiesto 5572 divákov, čo je plánovaná kapacita pre I. etapu výstavby. V takom prípade by už spĺňal aj požiadavky pre štadión 4. kategórie UEFA a mohla by na ňom hrať aj slovenská futbalová reprezentácia.

Celkový rozpočet doterajšej výstavby KFA dosiahne 15,1 milióna eur 

„Po zvýšení základného imania KFA z rozpočtu mesta vo výške 2,7 milióna eur v tomto roku, ktoré sa použije na financovanie stavebných prác, predstavuje rozpočet prvej etapy výstavby KFA vyše 15,1 milióna eur. Na dobudovanie kompletného štadióna v štandarde EUFA 4 vhodného pre medzištátne reprezentačné zápasy však potrebujeme ešte viac ako 5,3 milióna eur a na ďalšie technické vybavenie a zabezpečenie prevádzkových činností musíme nájsť vo vlastných zdrojoch ešte aspoň dva milióny eur,“ povedal Marcel Gibóda.

Ako doplnil, KFA bude po ukončení I. časti svojej výstavby pripravená na to, aby sa v nej už od začiatku sezóny 2020/21 mohli hrať zápasy našej najvyššej futbalovej súťaže. Kompletný štadión v štandarde UEFA 4 pri dofinancovaní stavebnej časti II. a III. etapy v roku 2019 by v zmysle zmluvy mal byť ukončený najneskôr na jeseň 2020. Následne by prebehla certifikácia v zmysle štandardov EUFA a veríme, že už na jar 2021 by sme mohli privítať slovenskú futbalovú reprezentáciu.  

Mesto Košice investuje do I. etapy výstavby KFA vyše 11 miliónov eur z vlastných zdrojov, resp. bezúročnej pôžičky od ministerstva financií, ktorú bude splácať 10 rokov. Slovenský futbalový zväz prostredníctvom ministerstva školstva zároveň poskytol mestu dotáciu vo výške 4 milióny eur. Vedenia mesta dúfa, že potrebnú sumu pre dostavbu a sprevádzkovanie štadióna vo výške ďalších cca 7 miliónov eur sa im podarí získať najmä z externých zdrojov. V prípade úspechu tohto snaženia by vyše 2 milióny eur z tejto sumy poskytlo mesto z vlastných zdrojov na ďalšie technické vybavenie a zabezpečenie prevádzkových činností.

Kováčik: Chceme, aby bol v Košiciach plnohodnotný futbalový štadión 

Prezident SFZ Ján Kováčik v stredu potvrdil, že nielen vedenie mesta, ale aj oni urobia všetko preto, aby futbaloví fanúšikovia v Košiciach mohli chodiť povzbudzovať na plnohodnotný futbalový štadión so všetkým, čo k tomu patrí.

„Košice vnímam ako strategické futbalové mesto. Je dôležité aj z toho dôvodu, že by sme tu v dohľadnej dobe, možno v roku 2021, radi hrali reprezentačné zápasy „áčka“ a „21-ky“. Budeme robiť všetko pre to, aby sme štadión dobudovali celý, aby sme nemuseli čakať na druhú a tretiu etapu. Záležať bude hlavne od toho, ako dopadnú rokovania so zástupcami vlády, s ktorými vedieme diskusiu. Uvažujeme aj nad prostriedkami z vlastných zdrojov.“

Motivácia aj pre druholigové FC Košice

Šéf slovenského futbalu prisľúbil, že už onedlho budú verejnosť informovať, či druhá a tretia fáza výstavby bezprostredne nadviaže na tú prvú.

„Bola by to dostatočná motivácia aj pre košické kluby, pretože aktuálne nám na prvoligovej scéne veľmi chýbajú. Košiciam želám, aby sa čo najskôr vrátili medzi elitu a boli dôstojnou súčasťou najvyššej slovenskej súťaže,“ skonštatoval.

Podľa primátora Polačeka robí mesto všetko preto, aby Košičania mohli mať taký štadión, na ktorí by mohli byť hrdí. Ocenil aj angažovanosť SFZ a jeho prezidenta pri hľadaní zdrojov na výstavbu jeho II. a III. etapy.

Primátor ocenil pomoc zo strany SFZ pri hľadaní zdrojov na dostavbu KFA

„Po ukončení prvej etapy výstavby by sme mali zhruba desať mesiacov na kompletnú dostavbu štadióna s kapacitou takmer 13 000 divákov. K tomu potrebujeme aj pomoc zo strany SFZ a aj po dnešných rozhovoroch si myslím, že sme na dobrej ceste. Veľmi oceňujem, že pán prezident Kováčik považuje toto dielo za svoje a pomáha nám. Futbal do Košíc patrí a chceme, aby sa tu opäť mohla hrať najvyššia súťaž. Bez toho, aby tam v nej nehral košický klub, ani zo svojho postu neodídem.Na to je potrebný aj kvalitný štadión. V minulosti tu boli naznačované polovičné riešenia, ale ja trvám na tom, že tu dokončíme kompletný štadión, na ktorom sa budú môcť hrať aj medzinárodné zápasy. To by ten súčasný po dokončení I. etapy síce nespĺňal, no som večný optimista a som presvedčený, že sa nám to podarí,“ povedal.

Prezident FC Košice: Na novom štadióne budeme hrať len vtedy, keď bude kompletne dokončený

Prezident FC Košice Dušan Trnka ocenil aktivity mesta a SFZ pri výstavbe KFA, no upozornil, že na novom štadióne budú hrať len vtedy, keď bude kompletné dokončený. Ako povedal, ak by realizovala len 1. etapa výstavby štadióna s dvoma tribúnami, tak namiesto takéhoto provizória vo VŠA by radšej zotrvali na štadióne Lokomotívy v Čermeli, ktorý spĺňa podmienky pre druhú najvyššiu súťaž.

„S mestom rokujeme na najvyššej úrovni a teší nás, že takáto komunikácia prebieha a do projektu sa zapracovali aj niektoré naše výhrady. V ústrety nám však vyšli z pohľadu nejakých vecí v kabínach a presadili sme aj modernejšie sedadlá a lavičky. Jasne sme však povedali, že nebudeme hrať na polostavenisku. Náš názor je taký, že štadión by sa mal otvoriť až vtedy, keď sa za neho nebudeme hanbiť a to bude až po jeho úplnom dokončení. Ak sa tak stane a dohodneme sa na podmienkach s mestom, tak sem radi prídeme. Musíme sa však dohodnúť na takých podmienkach, aby to bolo obojstranne výhodné,“ zdôraznil.