Prejsť na obsah

Šéfovať DPMK, BPMK, TEHO a K13 by chcelo 65 manažérov z celého Slovenska

Uplynulý štvrtok sa uzavrelo podávanie prihlášok 1. kola transparentných výberových konaní na posty riaditeľov Dopravného podniku mesta Košice (DPMK), Bytového podniku mesta Košice (BPMK), Tepelného hospodárstva Košice (TEHO) a príspevkovej organizácie K13 - Košické kultúrne centrá.

V ten istý deň sa zároveň začalo 2. kolo výberových konaní, v ktorých sa až do 16. septembra 2019 budú môcť prihlásiť adepti na riadiace posty v Správe mestskej zelene, Stredisku sociálnej pomoci mesta Košice, Knižnici pre mládež a Mestských lesoch.

Ako dnes informoval médiá primátor mesta Jaroslav Polaček, do 1. kola výberových konaní na posty riaditeľov kvarteta mestských podnikov sa prihlásilo 65 uchádzačov, čo považuje za veľmi pozitívne číslo. Zdôraznil, že vypísaním transparentných výberových konaní plní sľuby zo svojho volebného programu, a na rozdiel od doterajších zvyklostí v meste bude rozhodovať pri výbere riaditeľov výlučne ich odbornosť.

Primátor: Skončila doba kamarátov a príbuzných v čele mestských podnikov

„Bližšie informácie o konkrétnych uchádzačoch nemám k dispozícii, keďže tieto výberové konania idú mimo mňa. Mojou úlohou bude po rozhodnutí výberovej komisie predložiť meno víťazného kandidáta poslancom Mestského zastupiteľstva. Môžem však povedať, že sme urobili všetko preto, aby táto časť prebehla transparentne. My funkciami nesplácame politické účty, ako sa to tu robilo doteraz. Som totiž presvedčený, že mestské firmy budú prosperovať, len ak ich budú riadiť profesionálni manažéri a manažérky, nie politickí nominanti. Verím, že skončila doba keď riaditelia podnikov boli kamaráti, rodinní príslušníci alebo spolužiaci ľudí, ktorí tu vládli. Vyberáme celkom otvorene a transparentne, a chceme, aby uspeli tí najlepší. Držím palce výberovej komisii, nech vyberie tých najlepších riaditeľov, aby mestské podniky konečne prosperovali, lebo si to Košičania zaslúžia.“

Najvyšší záujem bol podľa riaditeľa magistrátu Marcela Čopa o posty šéfa DPMK a TEHO. Uchádzači posielali svoje žiadosti z celého Slovenska od Bratislavy až po Michalovce. „Bývalí riaditelia tam nie sú, v niektorých podnikoch sme zaregistrovali prihlášky aj ich dočasných poverených riaditeľov,“ uviedol.

Vyberať sa bude aj nový šéf mestskej polície a hlavný architekt

Výberové konania budú v najbližších dňoch pokračovať osobnými pohovormi a neskôr verejnými vypočutiami, do ktorých postúpi po 5 najlepších uchádzačov pre daný mestský podnik. Výberová komisia z nich potom pre každý podnik vyberie toho najlepšieho uchádzača. Mesto chce v transparentných výberových konania pokračovať aj v ďalších mesiacoch. Do decembra by mal byť vybratý nový náčelník Mestskej polície, začiatkom budúceho roka by sa mali nastaviť podmienky pre výber nového hlavného architekta mesta.