Prejsť na obsah

Sezóna v ZOO otvorená

Sprístupnením chovného zariadenia pre rysa ostrovida otvorili v nedeľu 29. marca v Zoologickej záhrade v Kavečanoch letnú sezónu. Zariadenie, ktoré slúži páru mačkovitej šelmy žijúcej zväčša v lokalitách severného Slovenska, sa nachádza v severovýchodnom kúte areálu a rozprestiera sa na ploche 2 tisíc metrov štvorcových. Celkové náklady na jeho výstavbu predstavujú 1,1 milióna korún, pričom pol miliónom prispel U.S. Steel Košice a 50 000 Sk Východoslovenská energetika.

"Novinkou sú štyri presklené drevené pozorovateľne, ktoré zasahujú do výbehu. Práve z nich budú môcť návštevníci záhrady sledovať párik rysov," uviedla manažérka pre styk s verejnosťou zoo Eva Malešová. Dodala, že spomínané plaché zviera vo voľnej prírode takmer nemožno vidieť.

Zrekonštruovaného chovného zariadenia sa v priebehu sezóny dočká aj tiger. V júni by mali v zoo otvoriť aj nové chovné zariadenie pre doposiaľ absentujúce tulene. "Novinkou v zoo bude detský letný tábor priamo v areáli záhrady, kde budú môcť deti v pätnástich stanoch umiestnených na betónovom podloží stráviť vždy jednu noc z piatka na sobotu," doplnila Malešová. Vedenie zoo pripravuje aj ďalšie zaujímavosti, ktoré spestria pobyt návštevníkom záhrady.

Zoo v Kavečanoch sa rozprestiera na ploche 288 hektárov. Svoj domov v nej našlo 142 druhov zvierat. Návštevníci tak majú možnosť vidieť a stretnúť sa s 1200 zvieratkami. Vlani navštívilo zoo takmer 140 tisíc platiacich návštevníkov.

Zdroj:TASR