Prejsť na obsah

Sídlisko Ťahanovce má renesančný stĺp

Jedinou historickou pamiatkou na území MČ Sídlisko Ťahanovce je renesančná vežovitá stavba – stĺp, postavený v polovici 17. storočia, označujúci dôležitú križovatku ciest. V stredu 19. decembra bola táto pamiatka oficiálne sprístupnená, za účasti primátora mesta F. Knapíka, starostu MČ C. Betuša, zástupcov úradov a cirkevných hodnostárov.

Obdobie postavenia tejto renesančnej stavby bolo určené na základe dokumentácie pamiatkového výskumu, ktorý vykonal v roku 2001 historik G. Kládek. V čase výskumu bol stav pamiatky veľmi kritický ako dôsledok zanedbanej starostlivosti už z obdobie pred II. svetovou vojnou.
Kancelária prezidenta SR iniciovala v súvislosti s očakávanou návštevou prezidenta Poľskej republiky v roku 2002 rekonštrukciu tejto renesančnej stavby z dôvodu, že v jej blízkosti boli v roku 1848 pochovaní poľskí dobrovoľníci, ktorí podľa historických dokumentov padli 11. decembra 1848 pri krytí ústupu maďarských vojsk v časoch Národného obrodenia. Na základe historických faktov, ktoré sa zachovali a na základe uskutočnených reštaurátorských prác, bol renesančný stĺp navrhnutý ako ústredný motív erbu pre Sídlisko Ťahanovce.
Renesančný stĺp sa nachádza v bezprostrednej blízkosti hlavnej príjazdovej komunikácie do Mestskej časti a je v nej výrazným architektonickým prvkom.

MČ má snahu zapísať túto stavbu do Ústredného zoznamu kultúrnych pamiatok Slovenska.