Prejsť na obsah

Slanecká cesta má odnes stavebné povolenie, na budúcu jar sa môže začať rozširovať

Jedna z najvyťaženejších dopravných tepien v Košiciach sa už onedlho dočká svojho rozšírenia. Mesto Košice má v rukách stavebné povolenie na výstavbu Slaneckej cesty na sídlisku Nad jazerom, ktoré práve dnes nadobudne svoju právoplatnosť.

Okrem samotnej výstavby štvorprúdovej komunikácie a rekonštrukcie všetkých jej ôsmych križovatiek sa tam zmodernizujú zastávky mestskej a prímestskej hromadnej dopravy, nainštalujú informačné systémy pre cestujúcich aj pre vodičov, a takisto vznikne aj cyklochodník vedúci popri Slaneckej ceste. Predpokladané náklady na realizáciu všetkých týchto aktivít by mali predstavovať 20,615 milióna eur. 

Mesto už požiadalo aj o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu, ktorý by mal dosiahnuť až 95 percent z výšky oprávnených nákladov na tri samostatné projekty. Spolufinancovanie mesta vrátane dodatočných nákladov na preložky inžinierskych sietí by malo dokopy predstavovať zhruba 2,2 milióna eur. 

Prvé autá po rozšírenej Slaneckej ceste by mali jazdiť na jar 2023

Ak všetko dobre pôjde, v júli tohto roka by mal nastať podpis troch zmlúv o pridelení nenávratných finančných prostriedkov z eurofondov a v auguste by sa mohla vyhlásiť verejná súťaž na výber dodávateľa stavebných prác. Ich realizácia by sa mala začať na jar roku 2021 a podľa predpokladov by prvé autá mali jazdiť po rozšírenej Slaneckej ceste na jar roku 2023.   

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) zdôraznil, že sa v uplynulých mesiacoch podarilo urobiť významné pokroky pri najväčšej stavbe v meste za posledné roky. Pripomenul, že po nástupe nového vedenia mesta našli rozpracovaný projekt.

Primátor vyzdvihol prácu všetkých ľudí, vďaka ktorým získalo mesto stavebné povolenie

Ak mesto chcelo stihnúť všetko v termíne, aby sa mohlo uchádzať o čerpanie eurofondov v súčasnom programovom období, museli zrýchliť tempo a absolvovať množstvo rokovaní s projektantmi, na ministerstve pôdohospodárstva, ktoré je riadiacim orgánom, a ďalších úradoch štátnej správy. V tejto súvislosti vyzdvihol prácu odborných zamestnancov magistrátu mesta Košice, vďaka ktorým sa sen mnohých generácií Košičanov stáva postupne skutočnosťou.

„Som nesmierne rád, že sa nám vďaka nesmierne náročnej a trpezlivej práci mnohých ľudí na magistráte mesta a aj viacerých našich rokovaní podarilo získať toto stavebné povolenie. Takisto ďakujem všetkým, ktorí nám pomáhali pri náročných rokovaniach s majiteľmi pozemkov pod Slaneckou cestou a zabezpečovaním ďalších administratívnych vecí preto, aby sme dnes mohli oznámiť túto pozitívnu informáciu Košičanom. Nielen ľudia zo sídliska nad Jazerom, ale aj z Krásnej a mnohých obcí v okrese Košice-okolie či zo Zemplína mi dajú za pravdu, ak poviem, že cestovanie po Slaneckej ceste je najmä počas špičky všetkým iným len nie dobrým zážitkom. Verím, že za necelé tri roky to už bude po jej rozšírení minulosťou,“ uviedol. 

Po Slaneckej ceste, ktorá je zároveň najvyťaženejšou cestou II. triedy v Košickom kraji, prejde počas pracovných dní priemerne 28 460 vozidiel, cez víkend je ich okolo 17 500. Najväčšie špička nastáva okolo siedmej hodiny rannej a potom popoludní medzi 14.00-17.00 hod. To je viac ako po novom úseku diaľnice D1 Budimír-Bidovce, či na ceste z mesta do US. Steelu a tieto počty neustále narastajú. Ak by sa táto komunikácia nerozšírila, podľa spracovanej dopravnej štúdie by tam za šesť rokov doprava počas špičky zastala a cesta sa stala neprejazdnou.

Mesto pripravuje náhradnú výsadbu 774 stromov

Do začiatku modernizácie Slaneckej cesty sa najneskôr do 31. marca 2021 musí uskutočniť aj výrub celkovo 381 stromov. Namiesto nich mesto pripravuje náhradnú výsadbu 774 stromov vo viacerých mestských častiach. Na strane pri električkovej trati aj naďalej zostane 49 pôvodných stromov.

Na území mestskej časti Nad jazerom sa vysadí ďalších 119 stromov. Zároveň sa v budúcnosti po ukončení modernizácie tamojšej električkovej trate počíta s výsadbou 180 stromov v páse medzi električkovými koľajnicami a Slaneckou cestou.

Polaček rokoval s ministrom dopravy aj o možnej rekonštrukcii električkovej trate na sídlisku Nad jazerom

Mesto Košice v súčasnosti hľadá možnosti na to, aby sa mohli zrekonštruovať ďalšie električkové trate vrátane tej na sídlisku Nad jazerom, ktorá je spolu s traťou na Alejovej ulici v najhoršom technickom stave. Primátor mesta už rokoval aj s ministrom dopravy Andrejom Doležalom (Sme rodina) o možnostiach prefinancovania rekonštrukcie siedmych samostatných úsekov električkových tratí, na ktoré by mohli byť v prípade vyhlásenia výzvy využité aj eurofondy. Ministerstvo v tomto smere už prisľúbilo pomoc mestu.    

Vedenie mesta ušetrilo značné finančné prostriedky zopakovaním verejnej súťaže na zhotoviteľa projektovej dokumentácie pre druhú časť II. etapy Modernizácie električkových tratí (MET 2). Samotný realizačný projekt v súlade s najmodernejšími technologickými postupmi a smart riešeniami sa pre električkovú trať vedúcu popri Slaneckej ceste bude robiť vtedy, keď bude zrejmé, kedy presne sa pristúpi k rekonštrukcii trate.