Prejsť na obsah

Slávni a slávnejší očami „potulkára“ Milana Kolcuna

Už takmer 20 rokov máme demokraciu, v ktorej sme si všetci rovní, len niektorí z nás sú si opäť rovnejší. A možno preto vznikli VIP ľudia, ktorým sa nesmie nič stať. Musíme sa im preto poskladať na ochranku i na neplatenie ničoho, za čo my ostatní by sme my museli riadne „zacvakať“. No napriek tomu sme šťastní, keď nás nejaké celebrity poctia svojou návštevou. O niektorých si myslíme, že si svoju publicitu, mediálny priestor a ochranku zaslúžia a o iných nie. Košice počas stáročí navštívili aj také, aj onaké.
Holandská kráľovná len nedávno pocítila v Košiciach väčšiu prívetivosť než v Bratislave. Knieža Rákóczi, o ktorom ste možno čítali v Angelike, pobudol v tomto meste dlhšie. Maršál, ktorý neskôr porazil aj Napoleona, strávil pár nocí na košickej radnici. Pavarotti tu spravil svoj jediný koncert na Slovensku a podobne aj Kim Wilde. Svätý Otec si po omši oddýchol v dome na Hlavnej ulici a cisár František na nej ubytoval svojich 5 detí, keď hrozilo, že Napoleon obsadí Viedeň. Aj jágerská kapitula presunula svoje sídlo do Košíc, keď Jáger dobyli Turci.
Akí všelijakí VIP sa prehnali Košicami a či tu spravili aj dačo užitočné, to sa môžete dozvedieť veselou formou na Potulke mestom Košice 1. a 2. septembra. Jej témou budú Mocní a slávni v Košiciach. V sobotu začíname pred Vedeckou knižnicou (Hlavná 8) o 10:00, 11:30, 13:30, 15:00 a 16:30 po slovensky. Turnus o 14:00 je maďarský a posledný o 16:30 je nielen slovenský, ale aj anglický, čiže dvojjazyčný. V nedeľu sa stretávame na tom istom mieste o 14:00 na ďalšom slovenskom turnuse.
Lístky (pred)predáva Mestské informačné centrum v OD Dargov a OD TESCO za 35 Sk. Na mieste (pred Vedeckou knižnicou) a v deň konania stojí lístok 49 Sk. Poslušné deti, bicykle a kočíky neplatia.

Zdroj: M. Kolcun