Prejsť na obsah

Sociálne balíčky mesta boli doručené 42 000 košickým seniorom

Mesto Košice dnes doručilo posledné kusy zo 42 000 balíčkov pre seniorov, ktoré pred Veľkou nocou začalo distribuovať do domácností všetkých obyvateľov, ktorí v tomto roku dovŕšia vek 65 rokov a starším. Obálky obsahovali leták s informáciami a užitočnými kontaktmi vrátane výhod, na ktoré majú seniori nárok počas vyhlásenej mimoriadnej situácie v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu, novinami mesta Košice a dvoma kusmi bavlnených, resp. jednorázových rúšok.

Každý senior na obálke našiel aj špeciálny osobný kód, pomocou ktorého bude môcť bez akýchkoľvek poplatkov využívať ďalšie služby mesta, ako napríklad pomoc s nákupom potravín, donáškou obedov, nákupom liekov, atď.

Doručenie 30 000 kusov obálok zabezpečovala spoločnosti Doručímeto, ktorá ako jediná garantovala distribúciu sociálnych balíčkov v určenom čase. Spomedzi piatich oslovených spoločností ponúkla najnižšiu cenu. Pôvodnú ponúkanú cenu 95 centov za jednu obálku sa podarilo po viacerých rokovaniach ešte znížiť o tretinu, na 60 centov. 

Ďalšie obálky rozniesli pracovníci Slovenskej pošty takisto za cenu 60 centov/kus. Napríklad na sídlisku Luníku IX pošta využila sociálnych pracovníkov a občianske hliadky, ktoré pomohli s distribúciou. Pri distribúcii seniorom pomáhali aj dobrovoľníci a zamestnanci mesta, ktorí takisto rozniesli stovky kusov. 

Mestské časti nedali ani jednu ponuku na distribúciu balíčkov

Hoci primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) na videokonferencii so všetkými starostami mestských častí opakovane hovoril o zámere mesta distribuovať sociálne balíčky seniorom, zo strany starostov nedošlo na rozdiel od rôznych osobných útokov ani k jednej ponuke na pomoc s touto aktivitou.

Oproti negatívnym reakciám od niektorých starostov sa doručovanie balíčkov stretlo s priaznivou odozvou košických seniorov. Desiatky z nich ďakovali telefonicky alebo e-mailom na Call centre mesta, a pridali aj milé priania všetkým ľuďom, ktorí sa podieľali na realizácii tohto nápadu.

Zároveň už vyše 500 seniorov sa prostredníctvom SMS brány zaregistrovalo do elektronického sociálnemu systému mesta Košice. Každému z nich bude prostredníctvom unikátnych smart riešení poskytnutá adresná pomoc, či už pôjde o potravinovú pomoc, hygienické balíčky alebo psychosociálnu pomoc s odborníkom.

„Vyzývame každého seniora, aby neváhal, a aj keď si myslí, že momentálne nepotrebuje zabezpečiť donášku potravín či liekov alebo ďalšie služby od mesta, aby sa zaregistroval do nášho elektronického sociálnemu systému. Vďaka registrácií budeme môcť s každým seniorom komunikovať a individuálne mu poskytnúť bezplatnú pomoc. Tým, ktorí nad registráciou uvažujú neskôr odporúčam aby si uchovali obálku, pretože obsahuje špeciálny osobný kód, ktorý potom budú používať pri komunikácii s mestom,“ uviedol primátor.

Seniori môžu využiť aj službu 1+1 euro za obedy a ich donášku

Všetkým seniorom v meste, ktorých dôchodok neprekračuje 450 eur, pripomína ďalší benefit mesta, na ktorý majú nárok.

"Všetci takíto seniori majú nárok na preplatenie sumy 1 euro z ceny jedla a 1 euro z ceny donášky z akejkoľvek reštaurácie alebo jedálne v čase od 1. apríla až do 30. júna 2020. Informácie o čerpaní tohto benefitu a ďalšie kroky ako si túto možnosť uplatniť sú dostupné nielen v už doručených informačných letákoch pre seniorov, ale pripravili sme k tomu aj videonávod. Rovnako pripomíname seniorom, že v prípade potreby sa môžu kedykoľvek obrátiť na telefonickú informačnú linku mesta Košice na čísle 055/6419 100, alebo na e-mailovú adresu pomoc@kosice.sk,“ dodal primátor.