Prejsť na obsah

Spoločnosť Kosit otvorila Centrum pre environmentálnu výchovu

Približne 15 až 20-percentný je v súčasnosti podiel separovaného zberu komunálneho odpadu v Košiciach, ktorého mesto vyprodukuje ročne 60 000 ton. Zvýšiť tento podiel, ako aj ekologické povedomie najmä u najmladšej generácie je ambíciou Centra pre environmentálnu výchovu, ktoré ako prvé svojho druhu na Slovensku otvorila dnes spoločnosť Kosit pri spaľovni odpadu a jej separačnom stredisku v Kokšove-Bakši pri Košiciach.

Sumou vyše 600 000 korún prispel na zriadenie centra Recyklačný fond, od ktorého už Kosit získal na rozvoj aktivít súvisiacich so separovaným zberom za posledných päť rokov 11 miliónov korún.

Ako uviedol hovorca spoločnosti Roland Bánhegyi, očakávajú, že dopad aktivít sa prejaví v dlhodobom i krátkodobom časovom horizonte v znížení nebezpečných látok v odpade a množstva spaľovaného odpadu a v dlhodobejšom horizonte sa zvýši množstvo vyseparovaných komodít a poklesnú nároky na ťažbu primárnych surovinových zdrojov.

Obchodný riaditeľ Kositu Ján Kopernický spresnil, že spoločnosť vsadila pri propagácii separovaného odpadu na mladú generáciu a v súčasnosti je do projektu zapojených 17 základných škôl v Košiciach. Pre tieto školy už poskytli zdarma aj kontajnery. V novozriadenom centre budú mať žiaci možnosť vidieť počas prednášok a exkurzií ako sa odpad - papier, polyetylénové fľaše či sklo ďalej triedi, lisuje, balí a expeduje na ďalšie spracovanie. V najbližších dňoch rozpošle Kosit ponukové listy na ďalšie košické školy a pripraví harmonogram aktivít v environmentálnom centre, pri ktorých budú pomáhať aj vysokoškoláci z košickej Technickej univerzity.

Propagácii separovania odpadu sa Kosit systematicky venuje od roku 2001. V spolupráci s mestom a školami prišiel na svet maskot Ježko Separko. Konajú sa pravidelné podujatia ako Enviroshow, Deň Zeme či Enviroolympiáda, vychádza aj časopis pre deti Separáčik.
V tomto roku očakávajú v Kosite, aj vďaka separovanému zberu, expedíciu na ďalšie spracovanie približne 2000 ton odpadového skla, 5000 až 6000 ton papiera a intenzifikuje sa spracovanie PET fliaš, ktorých bude približne 600 ton, pričom prínos nie je v zisku, ale hlavne v ochrane životného prostredia, dodal Kopernický.

Zdroj:TASR