Prejsť na obsah

Spoločný chodník pre peších a cyklistov na Južnej triede už po rekonštrukcii opäť slúži Košičanom

Už niekoľko dní môžu priaznivci aktívneho pohybu v meste využívať čerstvo zrekonštruovaný spoločný chodník pre cyklistov a chodcov po oboch stranách Južnej triedy zhruba od Ryby, resp. bývalého hotela Strojár po Most VSS v celkovej dĺžke 3500 metrov. Stavebné práce za takmer 284 000 eur zrealizovala po odstúpení pôvodného zhotoviteľa Cestné stavby Liptovský Mikuláš košická spoločnosť Astex.

Tá opravila a vyasfaltovala kryt chodníka pre chodcov a cyklistov. V miestach s najhorším stavom podložia ho postavili nanovo. V priestoroch vjazdov do dvorov, resp. priechodov sa vybudovala bezbariérová úprava pre osoby so zdravotným postihnutím vrátane doplnenia prvkov pre nevidiacich. Celá trasa bola doplnená o vodorovné a zvislé dopravné značenie.

Starostovia, poslanci a primátor si zajazdili na vynovenom chodníku pre cyklistov a peších

Zrekonštruovaný spoločný chodník si dnes na svojich bicykloch vyskúšali traja starostovia košických mestských častí (MČ) Anna Súkeníková, Lenka Kovačevičová (obe STAN), František Ténai spolu s miestnymi poslancami MČ Juh a primátorom Jaroslavom Polačekom (nezávislý).

Po jeho prejdení v oboch smeroch nešetrili chválou pri porovnaní súčasného a predchádzajúceho stavu. „Chodník bol predtým značne zdevastovaný. Ako starostku a športovkyňu ma táto rekonštrukcia veľmi potešila. Spája nielen občanov, ale aj Juh s našimi susednými mestskými časťami Nad jazerom, Barcou a Starým mestom. Chceme poďakovať mestu a každému, kto sa na tom podieľal. Máme už viaceré pozitívne reakcie od obyvateľov, ktorí sú radi, že sa tu dá chodiť nielen pešo a jazdiť na bicykloch, ale že môžu využívať aj kolieskové korčule alebo kolobežky,“ uviedla starostka Juhu Anna Súkeníková.

K rekonštrukcii prispeli aj podnety Košičanov

Ako ju doplnil primátor, jedným z dôvodov, prečo sa mesto pustilo do rekonštrukcie, boli aj podnety obyvateľov, ktorí poukazovali na zlý technický stav chodníka alebo chýbajúcu opravu bezbariérových prejazdov. Problémom bola aj cestička pre cyklistov, ktorá sa nachádzala len po ľavej strane Južnej ulice a nespĺňala potrebné bezpečnostné parametre.

"Okrem prípravy projektov a budovania nových cyklotrás kladieme dôraz aj na rekonštrukcie už sprevádzkovaných trás, kde pribúdajú na nich prvky, ktoré zlepšujú bezpečnosť a komfort ich užívateľov. Tu na Južnej triede sa rekonštrukcia zdržala, keď sme po odstúpení víťaza súťaže museli hľadať nového zhotoviteľa. Ďakujem všetkým, ktorí nám pomohli, aby to bolo hotové a ideme ďalej. V rôznom stupni projekčnej prípravy pred ich plánovanou výstavbou máme v súčasnosti 35 kilometrov cyklotrás. Hoci musíme rátať často s časovo a finančne zložitým majetkovo-právnym vysporiadaním, sme na dobre ceste, aby sme zlepšili podmienky a vybudovali ďalšie úseky pre fanúšikov cyklodopravy," skonštatoval.

Cyklisti v meste môžu v súčasnosti využívať vyše 37 km cyklotrás a združených chodníkov pre cyklistov a chodcov. Okrem toho môžu Košičania a návštevníci mesta jazdiť aj na vyše 160 kilometrov trás v Mestských lesoch a po 25 kilometroch cyklo a flowtrailow, ktoré vybudovalo združenie KE-CY v spolupráci a s finančnou pomocou mesta Košice.

V lete sa začnú budovať ďalšie tri úseky cyklochodníkov

Zatiaľ posledným prírastkom v sieti cyklotrás bol spoločný chodník pre peších a cyklistov, ktorý môže verejnosť využívať od začiatku mája na novej komunikácii medzi Perešom a Lorinčíkom. Uplynulý mesiac sa začalo aj s budovaním cyklochodníka Triede KVP medzi križovatkami s Moskovskou a Kremnickou ulicou. V súčasnosti pokračuje aj II. etapa výstavby cyklochodníka spájajúceho mestské časti Západ a sídlisko KVP v úseku od Popradskej ulice neďaleko bývalého Zberného dvora spoločnosti Kosit.

Nový cykloochodník v dĺžke takmer 2,3 km by mali už koncom tohto roka využívať aj cyklisti idúci po zmodernizovanej Slaneckej ceste na sídlisku Nad jazerom. Začiatkom júla štartujú aj so stavebnými prácami pri budovaní spoločného chodníka pre chodcov a cyklistov od Tesca smerom na sídlisko Dargovských hrdinov. Stavebníci robotníci a stroje by mali do konca leta začať aj s prácami pri úprave cyklochodníka poza autobusovú zastávku pri Amfiteátri a budovaní nového spoločného chodník pre chodcov a cyklistov na Aničke od Detskému areálu k tenisovým kurtom.

Okrem toho už onedlho sa má pri minerálnom prameni Gajdovka zriadiť menšie parkovisko pre cyklistov, ktorí tam chcú nechať svoje bicykle. V prípade sú aj ďalšie cykloprojekty napr. na Sídlisku KVP alebo v MČ Sever, pri financovaní ktorých sa chce mesto uchádzať aj o zdroje z eurofondov.