Prejsť na obsah

Spomienka na 107. výročie narodenia Sándora Máraiho

Toto mesto s uzavretou priestorovou skladbou, nízkymi a vyskokými ostrými vežami, štítovými strechami, jednotným, pevným a sebavedmým spoločenstvom, povstalo zakaždým veľmi tvrdo proti všetkým, čo kedykoľvek zaútočili na jeho vnútornú harmóniu.

Aj takto rozímal svetoznámy spisovateľ Sándor Márai o svojom rodnom meste v diele Košická pochôdzka. V stredu, 11. apríla si kultúrna verejnosť mesta Košice spomienkovou slávnosťou pri soche spisovateľa, košického rodáka, pripomenula 107. výročie jeho narodenia. Za mesto Košice sa spomienky zúčastnil námestník primátora Ing. Jozef Filipko. Organizátori podujatia, Klub národnostných menšín a Pamätná izba Sándora Máraiho súčasne prítomných pozvali na prednášku zostavenú pani Juditou Jáki a jej rodinou, s názvom: Po stopách Sándora Máraiho.“

Maďarsky píšucí spisovateľ, dramatik a eseista sa narodil 11. apríla 1900 v Košiciach v rodine so saskými koreňmi. Zomrel 21. februára 1989 a v duchu testamentu ktorý zanechal, bol jeho popol vysypaný do Tichého oceánu. Máraiho otec, právnik Géza Grosschmid bol predsedom advokátskej komory a neskôr poslancom pražského parlamentu. Mladší brat spisovateľa Géza Radványi bol významným povojnovým filmovým režisérom, ktorý okrem iných nakrútil aj slávny film Valahol Európaban – Niekde v Európe. K najznámejším dielam S. Máraiho patria romány Spoveď občana, Žiarliví, Zem...zem, Spoveď Ester, Mier v Itake, a iné.

Foto: Tibor Ičo