Prejsť na obsah

Spomienka na zosnulých zo samosprávy mesta

Pietnym vencom a zapálením plameňa sviečky si v predvečer Pamiatky zosnulých primátor František Knapík, spolu s riaditeľom archívu mesta Jozefom Kirstom a predsedom komisie cirkví mestského zastupiteľstva Bernardom Berberichom, symbolicky uctil život a pôsobenie zosnulých predchodcov, ktorí v uplynulom storočí, každý v inom funkčnom období a spoločenských podmienkach, stáli na čele mesta Košice.

„Každý z nich, i ďalší zo zosnulých, stáli na čele mesta v zložitých súvislostiach svojej doby. Vyjadriť úctu k ich životu, náročnosti a zodpovednosti v ich práci, je to málo, čo v symbolickej chvíli môžeme aspoň krátko pripomenúť, " - uviedol primátor František Knapík.

Na cintoríne Rozália, v mestskej časti Sever, položil kyticu výraznej osobnosti košických dejín, mešťanostovi Theodorovi Münsterovi. Na čele Košíc stál od roku 1872 až do roku 1906. Výraznú premenu zaznamenalo v tomto čase aj dnes obdivované historické centrum mesta, postavené bolo terajšie Štátne divadlo /1899/. Pripravená bola aj výstavba prvého mestského vodovodu a kanalizácie. Municípium mesta schválilo ich konečné projekty /1903/ a rozpočet /1904/. Za verejnú činnosť ho cisár František Jozef I. vyznamenal rytierskym krížom. Zomrel v júni 1909.

Na Verejnom cintoríne na Rastislavovej ulici, v mestskej časti Juh, si primátor uctil pamiatku Vladimíra Mutňanského, ktorý stál na čele mesta ako prvý v zložitom období hneď po vzniku Československej republiky v roku 1919 a Štefana Kaifera, hlavu mesta bezprostredne po skončení II. svetovej vojny v roku 1945. Pietny veniec položil tiež na hroby primátorov Jána Velesa /1976 -1983/ a pred dvoma rokmi zosnulého Jána Trebuľu /1989 -1990/.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Súvisiace informácie:

Od roku 1307 stálo na čele mesta Košice vyše dvesto osobností, niektoré z nich opakovane. Mená richtárov, mešťanostov, predsedov správnej komisie, predsedov národných, mestských národných výborov a od roku 1983 primátorov Košíc, zaznamenáva na ušľachtilom dreve zhotovená „Listina starostov" umiestnená v reprezentačných priestoroch Jakabovho paláca, ako aj jej umelecké spracovanie vo forme stočeného pergamentu z mosadze umiestnené v priestoroch Historickej radnice mesta Košice na Hlavnej 59