Prejsť na obsah

SPRÁVA O ČINNOSTI A AKTIVITY REFERÁTU

Samotný základný dokument mesta - PHSR/ Plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja /konštatuje potrebu implementácie marketingu do štruktúry mesta.
Komunálny marketing ako základný inštrument hospodárskeho rozvoja mesta má za úlohu pomôcť mesto trhovo orientovať, pracovať na jeho pozitívnom imidži a dobrej povesti, maximalizovať úžitkovú hodnotu mesta a premietnúť ju do kvality života občanov mesta.
Zvýšiť atraktivitu mesta ako komparatívnu výhodu v konkurencii miest súvisí zase so zaistením a podporou konkurencieschopnosti v súťaži miest.

Základnými činnosťami komunálneho marketingu sú :

1/ marketing územia, to znamená prilákanie a akvizícia investorov na základe efektívnych vzťahov so zahraničím a vytvorenie kvalitnej a špecifikovanej ponuky pre možnosti zahraničných a domácich investorov
2/ turistický marketing sa zaoberá vytvorením podmienok a atraktivity mesta na prilákanie domácich a zahraničných návštevníkov
3/ kultúrny marketing organizovaním cielených podujatí a projektov vytvára podmienky pre kultúrnu turistiku a rozširuje hranice kultúrneho publika v meste a okolí
4/ city manažment – koordinácia aktivít v historickom centre mesta / obnova a atraktivita starého historického jadra a vznik nových mestských centier
5/ marketingová komunikácia / public relations, propagácia, promotion, osobná komunikácia /

Referát marketingu a komunikácie začal svoju činnosť 1. júla 2006.

1. MARKETING ÚZEMIA

V oblasti akvizičného marketingu t.j. lákania investorov oddelenie marketingu a komunikácie oslovilo viacerých investorov a pripravuje investičnú príležitosť za vyše 15 mld. Sk. Keďže projekty sú v prípravnej fáze, intenzívne spolupracujeme na ich konečnej podobe. Na podnet RMaK bola vyvinutá iniciatíva na spracovanie komplexnej ponuky mesta Košice pre potenciálnych investorov so základnými demografickými, ekonomickými a majetkovo –právnymi údajmi ako prvotná informácia o portfóliu mesta. Ponuka sa pripravuje v printovej forme ako aj v audiovizuálnej / DVD / pod názvom Košice – perfektné miesto pre vaše investície.

RMaK pripravuje aj servis pre investorov, prvým krokom bolo spracovanie ponuky nemeckých investorov, ktorú zorganizovala IHK / obchodná a priemyselná komora / z mesta Bayreuth spoločne so združením FEMAN Košice. So základnej ponuky sa rozvinula konkrétna spolupráca medzi nemeckými firmami a ich slovenskými partnermi.
V mesiaci september 2007 pripravil RMaK rozvojové projekty mesta s ÚHA a spoločnosťou Progress Promotion na veľtrh realít a nehnuteľností REevolutio v Budapešti. Ponuka mesta Košice a profesionálna prezentácia oslovila návštevníkov veľtrhu a medzinárodná odborná porota udelila mestu Košice cenu za najlepšie mestské rozvojové projekty. Najväčší záujem vzbudila vizualizácia projektu Nového mestského centra,Auparku a žel.stanice.
V mesiaci september 2007 RMaK v spolupráci s HB Reavis Group iniciovalo vznik platformy Za rozvoj Košíc – v ktorej sa združili najväčší investori v meste aby spolupracovali na rozvojových projektoch mesta V októbri roku 2008 sa mesto zúčastní veľtrhu nehnuteľností a investičných príležitostí EXPO REAL Mníchov, kde bude prezentovať voľné zelené a hnedé plochy, možnosti priemyselných parkov a príležitosti bytovej výstavby. 
V súvislosti s usporiadaním MS 2011 pripraví ponuku investovania do infraštruktúry cestovného ruchu, gastronomických a ubytovacích kapacít.
Nové mestské centrum
RMaK spolu s architektonickým ateliérom INARCH pripravil vizualizáciu projektu nového mestského centra, čo je návrh realizácie investičnej výstavby v lokalite „asanačné pásmo" na základe revitalizácie návrhu košického architekta B.Hornunga z polovice šesťdesiatych rokov minulého storočia.

2. TURISTICKÝ MARKETING

Koncepcia rozvoja mestského CR
RMaK pripravuje návrh koncepcie rozvoja cestovnéhu ruchu pre mesto Košice.V spolupráci s komisiou regionálneho rozvoja MZ pripraví charakteristiku a prognózu vývoja mestského cestovného ruchu na obdobie 2008 – 2010.
Založenie združenia CR v Košiciach
V roku 2008 vstúpi do platnosti Zákon o združeniach CR, ktorý bude definovať pravidlá zakladania združení CR. RMaK pripraví založenie košického združenia CR s účasťou samosprávy a podnikateľských subjektov.

MALÁ JANTÁROVÁ CESTA / pracovný názov / - projekt aktívneho cestovného ruchu
Projekt cezhraničnej spolupráce v oblasti aktívneho CR bol podporený grantom z Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR v rámci programu SPERA. Prvá fáza realizácie sa uskutočnila v mesiacoch august – december 2007, keď bola spracovaná projektová dokumentácia,analýza, vizualizácia a brožúra o tejto turistickej ceste na podporu aktívneho CR a hlavne domácich produktov. Cieľom projektu je zvýšiť návštevnosť mesta Košice a okolia a vytvoriť z Košíc významnú destináciu CR s dôrazom na mestský turizmus.

ŽELEZNÁ CESTA
Turistický projekt po technických pamiatkach výroby železa v Košiciach a na východnom Slovensku je významným projektom programu Terra Inkognita, ktorý sa týka bytostne mesta Košice ako východzieho bodu turistickej cesty a môže prilákať po realizácii množstvo návštevníkov aj zo zahraničia.


3. KULTÚRNY MARKETING

EHMK – RmaK sa podieľal na fáze uvádzania produktu na trh, vrátane podporných aktivít a vypracovaní marketingovej a komunikačnej stratégie. Od 15.01.2007 tento projekt koordinuje samostatný projektový team.
SV.ALŽBETA – STOPY HISTÓRIE – projekt RMaK a združenia Karpatský euroregión realizovaný v mesiacoch august – december 2007 pripravený k 800-ému výročiu sv.Alžbety Uhorskej na kulte historickej osobnosti tejto svätice vytvoril partnerstvá cezhraničnej spolupráce na osi Sárospatak – Košice. Osem podujatí
/ Sárospatak,Sátoraljaújhely, Borša, Slovenské Nové Mesto, Košice – Krásna, Košice – Barca a Košice / symbolického putovania Sv.Alžbety dokázalo zjednotiť stovky účinkujúcich a návštevníkov v mene odkazu ľudskosti, lásky a charity, ktorý je aktuálny aj v dnešnej modernej dobe.Projekt bol podporený grantom Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja v rámci programu SPERA.
SIEŇ SLÁVY MESTA KOŠICE A OKOLIA
V roku 2007 sa začal realizovať projekt zaznamenania významných osobností mesta Košice a okolia audiovizuálnou formou. Mesto si môže vážiť svoju históriu ak si uctí a zaznamená pre ďalšie generácie významné osobnosti spoločenského, kultúrneho a vedeckého života. Projekt sa realizuje s produkčnou spoločnosťou po etapách podľa harmonogramu filmových blokov Prví muži mesta, Významné osobnosti minulosti a Významné osobnosti mesta. Projekt bude predstavený verejnosti v októbri 2008.
ČÍTANKA O HISTÓRII MESTA KOŠICE – projekt dejepisnej čítanky o histórii mesta pripravovaný v spolupráci s odd.školstva, Spoločensko-vedným ústavom SAV, Dejepisným spolkom,Henszelmanovou spoločnosťou, historikmi, novinármi a odborníkmi je určený košickým základným školám a bude realizovaný v septembri 2008 ako doplnkové učivo pre 5. až 9.ročník ZŠ.

4. CITY MANAGEMENT

Projekt zatraktívnenia historického jadra mesta v prípravnej fáze.


5. MARKETINGOVÁ KOMUNIKÁCIA

Propagácia – vonkajšia reklama
Mesto propagujeme všetkými možnými prostriedkami vonkajšej komunikácie vrátane prostriedkov komunikačného mixu a klasických spôsobov osobných a neosobných distribučných kanálov . Pilotným projektom nového spôsobu propagácie mesta je reklama mesta v rámci partnerských vzťahov s mestom Vysoké Tatry a Miskolc, kde na ich území propagujeme mesto, jeho atraktivitu a udalosti formou billboardov a reklamných tabúľ, ktoré informujú aj o kultúrnych a turistických akciách v meste Košice. Billboardy s