Prejsť na obsah

Správcom Verejného cintorína a Krematória sa od nedele stane Správa mestskej zelene

Správa mestskej zelene (SMsZ) ako príspevková organizácia Mesta Košice v týchto dňoch robí záverečné kroky pred prevzatím Verejného cintorína a Krematória do svojej správy. Vedenie SMsZ v uplynulých dňoch absolvovalo aj viaceré rokovania so spoločnosťou Rekviem, ktorej túto nedeľu vyprší 10-ročná nájomná zmluva s mestom Košice. 

Mestské zastupiteľstvo v júli schválilo zámer zveriť Správe mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach správu oboch týchto pietnych miest to za účelom zabezpečenia údržby a správy areálov, cintorínov a prevádzkovania pohrebnej služby, krematória a pohrebísk v súlade so zákonom o pohrebníctve.

Vedenie mesta Košice je presvedčené, že SMsZ bude tieto služby poskytovať minimálne v porovnateľnej, no skôr vyššej kvalite ako doterajší prevádzkovateľ a zároveň bude vedieť lepšie zhodnotiť mestský majetok.

Prevzali všetkých zamestnancov Rekviemu, ktorí o to prejavili záujem

Mesto prostredníctvom SMsZ bude môcť pružnejšie reagovať na podnety a žiadosti občanov ako aj starať sa o zeleň. Takisto bude vedieť rýchlejšie revitalizovať objekty cintorína alebo krematória, ktoré v uplynulých rokoch trápil výrazný investičný dlh. Ďalším dôvodom tejto zmeny je aj skutočnosť, že viaceré ďalšie veľké mestá na Slovensku opätovne pristúpili k prevádzkovaniu týchto služieb vo vlastnej réžii.

„Prevod správy na SMsZ je momentálne našou hlavnou úlohou. Znamená zabezpečenie celej prevádzky Verejného cintorína aj Krematória, v takom rozsahu a s takou zodpovednosťou, s akou to bol povinný vykonávať doterajší prevádzkovateľ. Rozsah spravovania sa nemení nakoľko je daný zákonom o pohrebníctve a iných súvisiacich predpisoch. Aj v týchto dňoch dolaďujeme posledné detaily tak, aby Košičania od 18. novembra 2019 mohli v tejto oblasti zaregistrovať len pozitívne zmeny. Môžem takisto potvrdiť, že sme dodržali záväzok mesta a prevzali sme všetkých zamestnancov bývalého prevádzkovateľa, ktorí o to prejavili záujem,“ uviedla riaditeľka SMsZ Marta Popríková.

Verejnosť dostane informácie na troch nových telefónnych číslach

V zmysle dohody medzi SMsZ a spoločnosťou Rekviem sa v pondelok 18. novembra.2019 neuskutoční na verejnom cintoríne a v krematóriu žiaden pohreb. V ďalších dňoch už bude pochovávanie zabezpečené v štandardnom režime. Správa mestskej zelene zároveň zavádza pre verejnosť nové kontaktné čísla, na ktorých jej zamestnanci odpovedia na otázky súvisiace s prevádzkou verejného cintorína (0910 678 159) a Krematória (0910 677 669). V prípade potreby je možné kontaktovať aj zodpovedného pracovníka SmSZ za obe tie pietne miesta na telefónnom čísle 0910 678 252.

Správa Mestskej zelene začiatkom novembra počas Dušiek uskutočnila pred obidvoma vstupmi  na Verejný cintorín na Rastislavovej a Užhorodskej ulici anketu, v ktorej sa pýtala celkovo 242 návštevníkov, aké zmeny by si želali na Verejnom cintoríne.

Najviac oslovených a to až 18 percent uviedlo ako návrh na zlepšenie starostlivosti pravidelné hrabanie lístia a odstraňovanie suchých konárov ako aj lepší orez stromov a kosenie. Ďalšími najčastejšími návrhmi bolo vyrovnanie terénu pri východe z cintorína, kde oslovení vyjadrili nespokojnosť s rozbitou dlažbou a schodmi.

Zhruba každý siedmy oslovený návštevník zas videl najväčší problém s dierami a výmoľmi na chodníkoch. Niečo vyše 10 percent by chcelo zlepšiť parkovacie možnosti pred verejným cintorínom. Mnohí by uvítali aj väčší počet policajných hliadok a skvalitnenie osvetlenia. SmSZ sa chce týmto podnetmi postupne zaoberať a v rámci svojich možností aj riešiť jednotlivé nedostatky.

Viacero otázok verejnosti smerovalo aj k tomu ako budú riešené zmluvy s pôvodnými nájomcami hrobových miest, ktorí za ich prenájom zaplatili ešte spoločnosti Rekviem.

Nájomné zmluvy za hrobové miesta sa budú uzatvárať so SMsZ

Podľa riaditeľky SmSZ sa v tomto prípade jedná o podnájomný vzťah, ktorý zo zákona stráca platnosť skončením nájomného vzťahu. Mesto Košice spolu so SMsZ, muselo pristúpiť k úprave podmienok nájmu hrobových a urnových miest, aby nedošlo k poškodeniu súčasných podnájomcov. Z toho dôvodu začiatkom októbra Mestské zastupiteľstvo prijalo prechodné ustanovenie k Prevádzkovým poriadkom Verejného cintorína a Krematória.

„Ak bola zmluva o užívaní hrobového miesta, schránky v kolumbáriu alebo urnového miesta na pohrebisku uzatvorená pred 17. novembrom 2019 s predchádzajúcim prevádzkovateľom a dovtedy ešte neuplynula celá doba užívania, za ktorú bola zaplatená úhrada predchádzajúcemu prevádzkovateľovi, bude mať tento užívateľ nárok na uzatvorenie novej nájomnej zmluvy so SMsZ. Stane sa tak s účinnosťou od 17. novembra 2019, pričom za obdobie od tohto dátumu do posledného dňa pôvodne zaplatenej doby sa nájomné určí vo výške pomernej časti úhrady platnej v čase uzatvorenia pôvodnej zmluvy. Z pohľadu bežných nájomcov hrobových miest, ktorí doposiaľ mali zaplatenú dobu užívania, sa z faktického hľadiska nič nezmení do uplynutia pôvodne zaplatenej doby. Budú však povinní uzatvoriť novú nájomnú zmluvu s nami ako novým prevádzkovateľom,“ dodala Marta Popríková.