Prejsť na obsah

Štafeta na počesť generála M.R.Štefánika

Ministerstvo obrany SR pripravilo v tomto roku dôstojné podujatie, ktorým by chcelo celej krajine pripomenúť 90. výročie od tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Podujatie má charakter celonárodnej štafety. V jednotlivých mestách sa pri podobizniach M.R.Štefánika postupne pripínajú na štafetové kolíky stuhy vo farbách miest a obcí. Tieto štafetové kolíky sa z celého Slovenska stretnú 3. mája na Celoštátnej spomienke na gen. M.R.Štefánika pri mohyle na Bradle.

V stredu 29. apríla sa v Košiciach pri pamätníku M.R.Štefánika a T.G.Masaryka v ranných hodinách uskutočnilo malé spomienkové stretnutie, na ktorom primátor Košíc František Knapík spolu so starostom Mestskej časti Staré mesto Ľubomírom Gregom pripli stuhu vo farbách mesta Košice na jeden zo štafetových kolíkov a spoločne položili kyticu k pamätníku.
„Každý národ má svoje veľké osobnosti. Meno generála Milana Rastislava Štefánika sa spája s novodobými dejinami slovenského národa. Šírkou svojho intelektuálneho záberu a národného cítenia sa práve generál Štefánik stal jednou z najvýznamnejších osobností modernej histórie Slovákov. Často ho vnímame ako vplyvného a aktívneho diplomata a zástancu záujmov ľudu našej krajiny, ale bol rovnako významným a neúnavným astronómom a pôsobil aj v niekoľkých ďalších oblastiach. Dnešné štafetové podujatie je, dúfam, začiatkom, ktorý nám môže otvoriť cestu k sebapoznávaniu a sebaidentifikácii s kultúrnymi a historickými hodnotami slovenského národa," povedal v krátkom príhovore primátor Košíc.