Prejsť na obsah

Starkí na Garbiarskej majú novú oddychovú zónu s fontánkou, môžu tam aj cvičiť

V závere novembra sa dokončila Revitalizácia oddychovej zóny v Zariadení pre seniorov na Garbiarskej ulici v Košiciach. Investícia za 70 000 eur z rozpočtu mesta sa od augusta uskutočnila v dvoch častiach, keď okrem stavebných prác sa následne prostredníctvom Správy mestskej zelene vykonali aj sadové úpravy.

Spolu 188 klientov zariadenia pre seniorov, ktoré patrí pod Stredisko sociálnej pomoci mesta Košice (SSPmK), sa dlhé roky mohli iba smutne pozerať  na nevyužitú rozľahlú plochu z asfaltu a betónu. To už neplatí, pretože celý priestor prešiel kompletnou úpravou.

Primátor: Nová oddychová zóna je výsledkom našej spolupráce

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) zdôraznil, že aj táto zrealizovaná investícia dokazuje ako vedeniu mesta záleží na tom, aby sa seniori na Garbiarskej cítili príjemne a bezpečne.

"Počas našich návštev na Garbiarskej sa nás viacerí pýtali, či by mesto nemohlo v ich areáli zlepšiť priestor oddychovej časti. Dali sme hlavy dokopy, realizáciu tohto projektu sme finančne podporili z rozpočtu mesta a výsledkom vzájomnej spolupráce je nádherná oddychová zóna. Mám veľkú radosť z toho, že sa to seniorom páči a pomohli sme tak opätovne zlepšiť ich životné podmienky,“ skonštatoval. 

Nová relaxačná zóna má aj oplotenie s automatickou dvojkrídlovou bránou a bráničkou. Priestory pre oddych sa zväčšili, keďže na nevyužitej časti pozemku vznikol nový trávnik s automatickou závlahou a lavičkami. Nový prístupový chodník zo zámkovej dlažby sa tiahne od vstupnej brány až k zadnej časti pozemku.

Pribudlo množstvo zelene a ostrovček so zníženým záhonom  

Vo vyvýšených záhonoch vysadili pracovníci Správy mestskej zelene ovocné a okrasné stromy, cibuľoviny, trvalky a okrasné kvetiny. V strede plochy vznikol ostrovček so zníženým záhonom, novými drevinami a trvalkami. Na jeho okraji bol osadený vodný prvok, malá fontána, ktorá v letných mesiacoch spríjemní a osvieži klientom pobyt v tejto časti areálu.

Pohybovo zdatnejší seniori, tam môžu na zlepšenie svojej fyzickej zdatnosti využiť aj tri nové prvky na cvičenie. Časť obvodu priestoru ostala lemovaná vysokým ochranným tehlovým múrom, ktorý bol čiastočne upravený v retro štýle. Priamo na ňom sú upevnené drevené konštrukcie, určené pre popínavé ovocné a okrasné dreviny.

Celá oddychová zóna je osvetlená novým úsporným LED osvetlením, ktoré sa zapína a vypína automaticky. Súčasťou oddychovej zóny je otvorený altánok a nová bezbariérová rampa, ktorá zabezpečí pohodlný prístup do tejto časti klientom s obmedzenou schopnosťou pohybu.

Riaditeľka Slovíková si pochvaľuje novú investíciu

„Som rada, že prijímatelia sociálnej služby aj ich príbuzní, vnímajú veľmi pozitívne zmeny, ktoré sme tu za posledné roky vďaka investíciám mesta Košice za vyše pol milióna eur uskutočnili. Teraz nám vzniklo miesto s príjemným a funkčným prostredím na trávenie voľného času, oddychu, aktivity a posedenia klientov, príbuzných či iných návštevníkov. Som presvedčená, že potenciál novej oddychovej zóny bude naplno využívaný a prispeje k zvýšeniu pohodlia a kvality života našich klientov,“ doplnila riaditeľka SSPmK Zdenka Sloviková.

Mesto Košice pravidelne investuje do zvyšovania kvality a zabezpečenia pestrejšieho života klientov v svojich zariadeniach sociálnych služieb. Pred dvoma rokmi prešlo za vyše 116 000 eur premenou Zariadenie opatrovateľskej služby v bytovke na Južnej triede 23, ktoré je takisto súčasťou SSPmK. V rámci rekonštrukčných prác dostali nový šat hygienické zariadenia vrátane rozvodov zdravotno-technickej inštalácie, elektrorozvody, sociálne zariadenia vrátane celého príslušenstva. 

Zabezpečila sa bezbariérovosť, položili sa nové podlahy, vymaľovali sa izby a chodby, skvalitnila sa požiarna inštalácia. Zakúpil sa nový interiérový a zdravotnícky nábytok aj komunikačný systém pacient-sestra. Na izbách sú elektricky polohovateľné postele, bezbariérové toalety a sprcha.

Starkí sa tešia z neustáleho zvyšovania komfortu

V roku 2019 boli v Zariadení pre seniorov na Garbiarskej vykonané stavebné úpravy centrálnych bezbariérových kúpeľní na troch podlažiach v hodnote vyše 25 000 eur. Zakúpili sa nové autá na Prepravnú službu a na rozvoz stravy v celkovej výške 48 890 eur. 

V uplynulom období prešla obnovou stredná časť budovy na Garbiarskej za takmer 190 000 eur. Stavebné práce pozostávali z kompletnej výmeny okien a dverí, z opráv omietky, výmeny podláh a položenia keramickej dlažby. Došlo aj k renovácii vonkajších omietok a zatepleniu prednej lódžiovej časti. Pribudla miestnosť na stretnutia s psychologičkou, na spoločenské hry či pestovateľské účely. Zrekonštruované priestory slúžia tiež na stretnutia s rodinnými príslušníkmi.

Za uplynulé dva roky tam pribudol aj zdravotnícky nábytok v hodnote viac ako 73 000 eur vrátane 48 kusov elektricky polohovateľných postelí. Vynovením prešla aj príručná kuchynka zriadená najmä pre seniorky, ktoré sa radi realizujú v tamojšom kulinárskom záujmovom krúžku. Zrekonštruovala sa telocvičňa a priestor určený na rehabilitácie. V priestoroch zmodernizovanej knižnice vznikol internetový kútik, zabezpečili sa nové knižné tituly. Do spoločných priestorov na Garbiarskej sa zaviedlo wi-fi pripojenie, aby starkí mohli častejšie komunikovať so svojimi blízkymi.

Mesto takisto investovalo do opravy výťahov a modernizácie spoločenskej miestnosti a kaplnky. Zakúpili sa kvalitné kuchynské zariadenia, moderný konvektomat, elektrický varný kotol a elektrická škrabka na zemiaky. Zrekonštruovali sa dve vstupné bezbariérové rampy v hodnote takmer 24 000 eur, kde pribudli aj nové striešky a nová  protišmyková dlažba.

Novinkou je aj multisenzorická miestnosť plný svetelných prvkov, vôní a hudby

V tomto roku boli z dotácie mesta a finančného príspevku z Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny v celkovej výške 13 600 eur zakúpené dve vysoko kvalitné výškovo nastaviteľné vakové zdvíhacie zariadenia. Tie slúžia pre lepšiu manipuláciu opatrovateľov s prijímateľmi sociálnej služby s obmedzenou schopnosťou pohybu.

„V novembri sme zriadili pre našich klientov pekne upravenú multisenzorickú miestnosť. Ide o metódu Snoezelen, ktorá sa realizuje v príjemnom prostredí pomocou svetelných prvkov, vôní a hudby. Jej cieľom nie je len uvoľnenie, ale aj stimulácia zmyslového vnímania u klientov. S touto metódou pracujú v našom zariadení dvaja odborní zamestnanci,“ doplnila riaditeľka Sloviková.