Prejsť na obsah

Starkí na Garbiarskej si užijú leto vo vynovených priestoroch za 190 000 eur

Klientom Strediska sociálnej pomoci mesta Košice (SSPmK) na Garbiarskej ulici sa vďaka rekonštrukcii strednej - prechodovej časti budovy za takmer 190 000 eur opäť krajšie býva.

Počas stavebných prác sa okrem iného opravili omietky, vymenila sa podlaha a keramická nášľapná vrstva. V spomínanej časti budovy sa kompletne vymenili okná a dvere, zrenovovala sa vonkajšia omietka a zateplila sa aj predná loggiová časť.

Starkí môžu využívať nové priestory pre svoje záujmové činnosti, vznikla napr. miestnosť na stretnutia s psychologičkou, na pestovateľské účely, spoločenské hry, relaxačná miestnosť apod. Priestory okrem záujmovej činnosti poslúžia klientom aj na stretnutia s ich blízkymi. Všetky sú zariadené novým účelovým nábytkom.

Viceprimátorka Gurbáľová: Chceli sme vytvoriť príjemnejšie a bezpečnejšie prostredie

Vynovená časť budovy na Garbiarskej ulici bola túto stredu oficiálne sprístupnená klientom SSPmK. Ako počas ich slávnostného otvorenia skonštatovala košická viceprimátorka Lucia Gurbáľová (KDH), hlavným cieľom tejto investície z rozpočtu mesta bolo vytvoriť príjemnejšie a bezpečnejšie prostredie klientom i zamestnancom tohto zariadenia, ktoré je najväčším svojho druhu na Slovensku.

„Touto rekonštrukciou boli v stredisku vytvorené podmienky pre rozvíjanie voľnočasových aktivít a príjem rodinných návštev, jednoducho pre plnohodnotnú jeseň života. Veľmi si cením prácu riaditeľky Zdenky Slovikovej a jej tímu, pretože sa im darí plniť ciele skvalitňovania služieb nielen po technickej či odbornej stránke, ale najmä po tej ľudskej.“

Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) vyjadril veľkú vďaku vedeniu SSPmK, ktoré sa v uplynulých mesiacoch obetavo staralo aj o klientov, ktorých postihlo ochorenie Covid-19. Doplnil, že aj kvôli koronakríze sa termíny realizácie niektorých stavebným prác museli presunúť na neskôr.

Som rád, že modernizáciou ďalších priestorov sme umožnili prijímateľom sociálnych služieb kvalitnejší a plnohodnotnejší život na mieste, ktoré je ich domovom, pričom sa aj pre zamestnancov vytvoril moderný multifunkčný priestor pre rôzne vzdelávacie aktivity, semináre či konferencie,“ uviedol.

Seniorky dostanú na prípravu svojich dobrôt novú kuchynku, chystajú sa aj ďalšie investície 

Riaditeľka SSPmK Zdenka Sloviková zosumarizovala aj ďalšie investície v celkovej hodnote takmer 40 000 eur, ktoré sa v ich zariadení mohli uskutočniť vďaka finančnej podpore mesta. Patrí medzi nich napr. oprava výťahov, modernizácia spoločenskej a rehabilitačnej miestnosti, telocvične, kaplnky a knižnice, kde sa vykonali celkové výmeny podláh a zakúpil nový nábytok. 

Doplnila, že seniorky z kulinárskeho krúžku budú môcť už onedlho svoje dobroty pripravovať v novo zriadenej plne zariadenej kuchynke. Ďalšou novinkou má byť internetová kaviareň, ktorá je súčasťou knižnice. V spoločných priestoroch vestibulu môžu klienti už teraz využívať wifi pripojenie.

„Po ukončení týchto prác chceme aj naďalej pokračovať v modernizácii a vylepšovaní našich priestorov. Aktuálne prebiehajú búracie práce v bočnej oddychovej časti nášho zariadenia, kde vybudujeme bezbariérový vstup, pribudne nová strieška a protišmyková dlažba za takmer 23 000 eur. Našim spoločným cieľom je v spolupráci s vedením mesta neustále zvyšovať kvalitu poskytovaných sociálnych služieb v prepojení na humanizáciu prostredia,“ dodala riaditeľka.