Prejsť na obsah

Sto japonských čerešní zakvitne v Košiciach

Spolu 100 kusov japonských čerešní sakury pribudne v priebehu tohto mesiaca v metropole východu. Polovica z nich bude rásť neďaleko košického letiska v blízkosti závodov Minebea Slovakia a U-Shin patriacich pod japonskú spoločnosť MinebeaMitsumi. Ďalších 50 kusov poteší zraky návštevníkov a okoloidúcich v košickej ZOO, na Štúrovej ulici a v Katkinom parku. Priamo v ZOO, kde by mala vzniknúť menšia japonská záhrada, bude vysadených 23 kusov sakury.

Na jar odhalia pri príležitosti 100. výročia aj pamätnú tabuľu

Oficiálnu darovaciu zmluvu podpísal primátor mesta Košice Jaroslav Polaček a generálny riaditeľ spoločnosti Minebea Slovakia s.r.o. Radoslav Pastorák. Zároveň bude pri príležitosti 100. výročia nadviazania japonsko-československých diplomatických vzťahov odhalená pamätná tabuľa. Slávnostný akt sa uskutoční na jar budúceho roka v Košiciach aj za účasti japonského veľvyslanca na Slovensku Juna Shimmiho, primátora Jaroslava Polaček a generálneho riaditeľa regionálnych záležitostí pre Európu MinebeaMitsumi Jörga Hoffmanna.

“Prijali sme výzvu ponúknutú japonským veľvyslanectvom a teším sa, že spoločne skrášlime naše mesto. S riaditeľom spoločnosti Minibea Slovensko Radoslavom Pástorakom sme sa dohodli, že 50 stromov bude zasadených v tomto závode a ďalšie vysadí mesto Košice na znak dobrých vzťahov s Japonskom. Košice sú v tomto roku Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva, a preto tento dar pozitívne vnímam aj z tohto hľadiska," skonštatoval primátor.

Primátor Polaček: Vážime si investíciu Minibea v Košiciach. Veríme, že aj naše vzťahy budú prekvitať ako vysadené sakury

Toho takisto teší, že Minebea vytvorí v Košiciach až 1 200 pracovných miest. "Je to investícia, ktorú si veľmi vážime. Urobíme všetko preto, aby vzťahy medzi japonským veľvyslanectvom, spoločnosťou Minebea a mestom Košice prekvitali tak ako všetky tie sakury, ktoré tu budeme mať,” dodal primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý).

Generálny riaditeľ košickej Minebea Radoslav Pastorák uviedol, že sakury by mali byť vysadené do polovice novembra.

„Jamy už máme vykopané. Plán bol taký, že stromy sa budú sadiť na jar 2020, keď je výročie. Odborníci ich však odporučili vysadiť na jeseň. Výšku by mali mať dva metre, na budúcu jar by už mali kvitnúť,“ povedal.

Japonci plánujú v metropole východu 60-miliónovú investíciu

Závod spoločnosti Minebea Slovakia bol v Košiciach slávnostne otvorený v júni minulého roka. Zameriava sa na produkciu mechatronických pohonných zariadení a elektromotorov pre priemysel vrátane automobiliek. Takisto sa tam vyrábajú špeciálne elektromotory a elektromechanické výrobky.

Japonský investor MinebeaMitsumi plánuje v metropole východu celkové investície za vyše 60 miliónov eur. Súčasťou ich košického závodu je aj vývojové a výskumné centrum. To v blízkej dobe začne realizovať inovatívne projekty v oblasti medicíny a robotiky ako aj inteligentné riešenia pre domácnosti a mestá.