Prejsť na obsah

Stredoeurópska kultúrna platforma v Košiciach

Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky v dňoch 10. – 12. novembra zorganizovalo v Košiciach rokovanie pracovnej skupiny Stredoeurópskej kultúrnej platformy. Ide o formát krajín Višehrádskej štvorky, Rakúska a Slovinska. Cieľom tejto kultúrnej iniciatívy, pod záštitou ministerstiev zahraničných vecí jednotlivých účastníckych krajín platformy, je rozširovať a prezentovať spoločné kultúrne a kultúrno-spoločenské projekty v rámci krajín samotných, ale aj mimo stredoeurópskeho kultúrneho priestoru.

V druhej polovici tohto roku sa Slovenská republika stala predsedajúcou krajinou platformy.
Pracovné rokovanie bolo zamerané na vyhodnotenie aktuálnych programov platformy a prípravu nových. „Košice sme si ako miesto rokovania zvolili najmä vzhľadom na to, že v roku 2013 sa stanú Európskym mestom kultúry. Ministerstvo zahraničných vecí chce takto nielen prezentovať mesto Košice účastníkom schôdzky, ale aj deklarovať pripravenosť pomáhať Košiciam pri prezentácií mesta zahraničnej odbornej i laickej verejnosti," uviedol krátko po stretnutí Igor Otčenáš, riaditeľ odboru kultúrnej diplomacie MZV SR.

Súčasťou programu pracovného stretnutia bola aj prezentácie projektu Košice INTERFACE 2013 v Kasárňach/Kulturparku na Kukučínovej ulici. „Stredoeurópska kultúrna platforma je mimoriadne dôležitá, nakoľko obnovuje kultúrne väzby v širšom stredoeurópskom regióne. Teší nás záujem vyšších štátnych úradníkov z ministerstiev týchto krajín nielen o mesto, ale aj o náš projekt, ktorého prezentácia vyvolala podnetnú diskusiu. Verím, že nadviažeme medzinárodnú spoluprácu s platformou aj v širšom kontexte," uviedla na záver stretnutia umelecká riaditeľka neziskovej organizácie Košice 2013, n.o. Zora Jaurová.