Prejsť na obsah

Stredoeurópsky literárny festival štartuje v sobotu večer

Sobotný večer, ktorý je prvým z tridsiatich jeden večerov najväčšieho stredoeurópskeho literárneho festivalu Mesiac autorského čítania, bude patriť českému básnikovi a publicistovi Luborovi Kasalovi a Poliakovi Jerzymu Kronholdovi. V nedeľu sa predstaví domáci Peter Repka a poľský autor Wojciech Kuczok.

Festival súčasne prebieha v štyroch mestách troch štátov – v Brne, Ostrave, Košiciach a Vroclave, pričom v zakladajúcom meste, Brne, má už dvanásťročnú tradíciu, ale na Slovensku sa usporadúva prvý raz. Poľsko je jeho čestným hosťom. Organizátormi sú vydavateľstvo Větrné mlýny z Brna a Knižnica pre mládež mesta Košice. Každý z 62 hosťujúcich spisovateľov v každom z festivalových miest bude čítať zo svojej tvorby v rodnom jazyku. V Košiciach sa číta každý večer až do 2.8. v Bábkovom divadle, český alebo slovenský autor začína o 19. hod., poľský autor o 20.30 hod.

Lubor Kasal(53) je básnik a publicista. Vyštudoval stavebnú fakultu, neskôr aj pedagogickú, v súčasnosti je šéfredaktorom českého literárneho dvojtýždenníka Tvar.
Jerzy Kronhold (65) vydal päť básnických zbierok a je zakladateľom divadelného festivalu Bez hraníc. Jeho tvorbu kritika označuje za presvedčivú a ľudskú.

Spisovateľ, publicista a prekladateľ z angličtiny, Bratislavčan Peter Repka (67) žije vyše tridsať rokov v Nemecku, kde sa živí obchodom.
Poľský prozaik, básnik, scenárista, filmový kritik a speleológ Wojciech Kuczok (39) je autorom scenára filmu Jazvy, ktorý sa pred siedmimi rokmi uchádzal o sošku Oscara.

V sobotu na otvorení festivalu Mesiac autorského čítania vystúpi originálne hudobné zoskupenie AMC trio (Peter Adamkovič klavír, Martin Marinčák kotrabas, Stano Cvanciger bicie). Sobotný večer moderuje Iveta Hurná, nedeľný Adriana Čurajová.


Zdroj: Knižnica pre mládež mesta Košice