Prejsť na obsah

Štvorylka na Hlavnej ulici v Košiciach



Mesto Košice sa 15. mája 2009 stane prostredníctvom obyvateľov mesta – hlavne školákov druhého stupňa účastníkom jedinečného medzinárodného projektu - European Quadrille Dance Festival. Bude to tanec na Hlavnej ulici, ktorým chce Magistrát mesta Košice s podporou Košice – Európske hlavné mesto kultúry v roku 2013, n.o. ukázať, že Košice sú tým pravým mestom na kultúrne rekordy.



V roku 2009 plánujeme prekonať minuloročný rekord Košíc s viac ako 4 208 tanečníkmi. Cieľom Košičanov bude ochota pomôcť prekonať Guinessov rekord 23 628 tanečníkov a zapísať sa opäť do knihy rekordov s najväčším počtom obyvateľov z jedného mesta.

Aby Košice prekonali rekord je potrebné, aby každá škola v našom meste poslala do tohto podujatia najväčší možný počet žiakov 5. – 9. ročníkov ZŠ.

ORGANIZAČNÉ POKYNY ku štvorylke v piatok 15.5.2009:

Príchod účastníkov – žiaci stredných škôl od 8.30 hod.,
žiaci základných škôl od 9.30 hod. v priestore od Immaculaty smerom k OD Tesco.
Žiakom budú pridelené tanečné pozície a tričká v cene 1 Euro po preukazaní  dokladu o zaplatení.

11.00 hod. - generálka tanca 
11.45 hod. - privítanie účastníkov zástupcom mesta
12.00 hod. - tanec štvorylky

Vedúci jednotlivých škôl zabezpečia minimálne 10 min. pred vyššie určenými časmi umiestnenie žiakov na pridelených pozíciách pre tanec štvorylky.

Projekt po organizačnej stránke v Košiciach zastreší tanečný klub Meteor ako lokálny organizátor EQDF. Pomoc prisľúbilo oddelenie školstva MMK i Košický samosprávny kraj. Oslovení sú telocvikári základných škôl pre ktorých sa budú organizovať školenia štvorylky. Hlavnými organizátormi budú menovite páni Milan Plačko a Otto Böhm spolu s pani Alžbetou Ligovou.

Celá májová sláva bude trvať dohromady približne 5 minút. Sú to štyri sekvencie s krátkymi prestávkami. Nie je to ťažké, ale nedá sa, aby to človek zatancoval len tak. Je nutné sa aspoň trikrát stretnúť a nacvičiť si to. Štvorylku tancujú štyria ľudia (môžu byť aj rovnakého pohlavia). Odlíšení budú tričkami vo farbách mesta. V podmienkach projektu je, že ľudia to musia naozaj vedieť tancovať.

Ukážka krokových variácií štvorylky - stvorylka.avi 60 MB *)

Záštitu nad týmto projektom prevzal primátor mesta pán Ing. František Knapík a za oddelenie školstva MMK Mgr. Helena Jeníková, vedúca oddelenia školstva.

Výsledky tanečného festivalu v štvorylke z roku 2008
/Zdroj: Odd. školstva MMK/


*) Pre spustenie súboru vo WMP - Windows Media Player je potrebné mať nainštalované CODEK-y DivX. Ďalšou možnosťou je stiahnutie prehrávača VLC PLAYER, ktorý nájdete na na tejto adrese.