Prejsť na obsah

Štvrtina testovaných ľudí v Košiciach prekonala Covid-19, jedno percento ho má v súčasnosti

V závere apríla sa v priestoroch Magistrátu mesta Košice uskutočnilo testovanie verejnosti na prítomnosť protilátok voči ochoreniu Covid-19. Zhruba 25-členný tím zamestnancov a študentov Lekárskej fakulty (LF) UPJŠ spolu sa zamestnancami mesta Košice otestovali v rámci klinickej štúdie Prevcoveast od 19. apríla do 30. apríla 2021 celkovo 9463 záujemcov, ktorí doposiaľ neboli očkovaní ani prvou dávkou vakcíny.

Hlavným cieľom tohto výskumu zistenia kolektívnej imunity obyvateľov na východe Slovenska bolo podľa prednostky Ústavu epidemiológie a prodekanky LF UPJŠ Moniky Halánovej pochopenie tvorby protilátok voči novému koronavírusu, zistenie ich prítomnosti v populácii a zistenie skutočného výskytu tohto ochorenia v Košiciach a ich okolí. Ako perličku spomenula, že niektorí aktívni záujemcovia sa prišli otestovať aj viackrát.

Otestovali 9463 záujemcov, pribudnú ešte seniori zo zariadení sociálnych služieb

„Výsledky nám ukázali, že cca u štvrtiny testovaných ľudí sa nachádzali protilátky voči ochoreniu Covid-19. Z týchto ľudí, ktorí ho už prekonali a niektorí pritom o tom ani nemuseli vedieť, bolo cca 12 percent takých, ktorí Covid-19 prekonali pravdepodobne ešte v prvej vlne minulý rok a zvyšok v nedávnej minulosti. Zároveň u jedného percenta záujemcov sme našli protilátky triedy IgM, čo znamenalo, že sa u nich pravdepodobne aktuálne vyskytuje ochorenie Covid-19. Všetkým sme okamžite odporučili, aby sa išli otestovať antigénovými alebo PCR testami. Klinickú štúdiu sme naplánovali pre 10 000 ľudí. Zostalo nám ešte vyše 500 testov, ktoré použijeme na zistenie prítomnosti protilátok u nezaočkovaných klientov Domovov dôchodcov a Zariadení sociálnych služieb v Košiciach a okolí,“ uviedla Monika Halánová. 

Výsledky chcú po dôkladnom štatistickom vyhodnotení a komplexnom spracovaní publikovať nielen v slovenských médiách, ale chystajú sa ich ponúknuť aj do prestížnych vedeckých časopisov.

Pavol Jarčuška: Sme na začiatku dobrého budovania kolektívnej imunity 

Prednosta kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach a člen Ústredného Krízového štábu SR Pavol Jarčuška hovorí, že odborníci predpokladali, že zhruba 20-30 percent ľudí u nás už prekonalo ochorenie Covid-19. Výsledky klinickej štúdie, kde sa to preukázalo u 25 percent osôb, dávajú podľa neho za pravdu týmto predpokladom.

„Ak k tomu pripočítame zhruba 20 percent populácie na Slovensku, ktorá už je očkovaná aspoň jednou vakcínou, tých 45 percent je relatívne priaznivé číslo. Pomôže nám aj v rozhodovaní o tom, koľkými dávkami vakcín budeme očkovať. Môžem povedať, že aj po postupnom uvoľňovaní opatrení sme na začiatku dobrého budovania kolektívnej imunity,“ tvrdí.

Primátor: Antigénové testovanie na magistráte predlžujeme do konca mája

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) vyzdvihol úsilie celého tímu na čele s profesorkou Halánovou, ktorí sa na tomto projekte podieľali. Keďže vyše polovica Košičanov stále nemá vytvorené protilátky voči novému koronavírusu vyzval ich, aby aj naďalej boli ostražití, správali sa zodpovedne a dodržiavali všetky preventívne opatrenia štátnych orgánov.

Zároveň oznámil predĺženie prevádzky veľkokapacitného odberného miesta pre antigénové testovanie v budove Magistrátu mesta Košice na Triede 48/A. To bude fungovať do konca tohto mesiaca vždy v piatok od 12.00 – 18.00 hod. a počas oboch víkendových dní medzi 9.00 – 17.00 hod.