Prejsť na obsah

Štyri rodiny s deťmi našli svoje nové bývanie v bývalej škôlke na Pereši

Opustená budova bývalej materskej školy na Krompašskej ulici v mestskej časti Pereš sa nedávno zrekonštruovala na útulné bývanie pre štyri rodiny. Mestskí poslanci ešte v decembri 2021 rozhodli, že budovu patriacu mestu Košice prenajmú Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar na 25 rokov za symbolických 100 eur ročne.

Po nevyhnutnej rekonštrukcii sa tam v uplynulých dňoch začali postupne sťahovať pracujúce rodiny s maloletými deťmi, ktorých finančná situácia im nedovoľuje zaobstarať, resp. prenajať si vlastné bývanie. K doterajším trom spokojným rodinám si tam oddnes našla svoj domov aj ďalšia rodina v núdzi.

Dráb: Zriadili sme 67 bezpečných domovov pre rodiny

Šéf pobočky Úsmevu ako dar pre východné Slovensko Rado Dráb pripomenul, že sa im podarilo zriadiť už 67 bezpečných domovov pre rodiny, ktoré si nemohli dovoliť vlastné bývanie.

„S podporou mesta Košice sa nám podarilo vybudovať štyri skromné dvojizbové sociálne byty pre rodiny s deťmi. Vďaka mestu a poslancom zastupiteľstva sa sem mohli nasťahovať štyri rodiny v núdzi. Spoločný a bezpečný domov dáme napríklad aj osamelej matke s deťmi alebo babke, ktorá sa príkladne stará o svoje vnúčatá,“ skonštatoval.

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) si zaspomínal na stretnutie s Radom Drábom, ktorý sľúbil, že ak sa im podarí získať priestory od mesta na sociálne bývanie, nájde sponzorov a vytvoria ďalším rodinám nové domovy.

„Všetky nadácie a organizácie, ktoré pomáhajú rodinám, sú u nás vždy vítané. Od roku 2019 je patrónkou mesta svätá Alžbeta Uhorská, ktorá pomáhala ľuďom v núdzi, sirotám a ďalším sociálne odkázaným. Aj my budeme vždy spolupracovať s každým, kto ponúka pomoc takýmto ľuďom. V tomto prípade sme vďaka pani viceprimátorke Gurbáľovej vytypovali opustenú budovu, ktorú sme ponúkli Úsmev ako dar. Teším sa, že z prvotnej myšlienky a vízie, sa vďaka partnerom a sponzorom stal tento úžasný príbeh pre štyri rodiny, ktorú tu majú nový život,“ uviedol.

Primátor: Do konca roka by sme chceli zrekonštruovať ďalšie štyri byty

Zdôraznil, že mesto disponuje bytmi, ktoré sa snaží rekonštruovať a nájsť domov ľuďom, ktorí nemajú v živote toľko šťastia.

„Bývalé vedenie mesta nepovažovalo za dôležité investovať do ich opráv a mnohé byty chátrali. My ich postupne rekonštruujeme a "oživujeme" ich vo vlastnej réžii alebo v spolupráci s viacerými nadáciami. Doposiaľ sme takto napr. vrátili do užívania 37 hybridných bytov, budúci týždeň začína BPMK s rekonštrukciou prvých štyroch z 10 plánovaných bytov. Verím, že do konca roka by mohli byť pripravené dva byty v mestskej časti Západ a dva na sídlisku Dargovských hrdinov, do ktorých sa budú môcť nasťahovať ďalšie štyri rodiny,“ doplnil primátor.