Prejsť na obsah

SU-31 M po generálnej oprave opäť vo vzduchu

Po generálnej oprave dnes (18.10.2006) vyštartovalo na zálet akrobatické lietadlo SU-31 M. V kokpite špeciálu sedel akrobatický letec Dušan Šamko, svetová profesionálna špička v lietaní. Lietadlo prešlo generálnou opravou, na ktorú mesto Košice prispelo sumou 300 000 Sk. V Nemecku sa opravovala vrtuľa a v Rusku sedačka, ktorá dokáže katapultovať pilota v rôznych štádiách letu. Lietadlo je vybavené systémom katapultovania SKS-94 (systém vystreľovacieho padáka).
Dušan Šamko predviedol na zálete akrobatickú šou, počas ktorej prekonával najvyššie zaťaženia ľudského tela. Znovu uvedeniu do prevádzky lietadla sa prizerali zástupcovia Aeroklubu Košice a MMK, za ktorých námestník primátora mesta Košice  M. Čečko vyjadril obdiv nad nadšením členov Aeroklubu, ktorí aj v ťažkých podmienkach existencie tohto športu na Slovensku, prekonávajú prekážky a fungujú.
SU-31 M je jednomiestny akrobatický špeciál, predurčený na výcvik vysokej techniky pilotáže. Lietadlo môže lietať iba cez deň pri teplote vzduchu od -15˚C do +30˚C. Lety v mrakoch a za sťažených podmienok sú zakázané. Výšku letu do 3000 m absolvuje pilot bez kyslíkového vybavenia neobmedzene. Špeciál môže letieť maximálnou prípustnou rýchlosťou 450-460 km/h.
Aeroklub Košice v súčasnosti vlastní 10 lietadiel. Cena jednej letovej hodiny je 15 000 Sk a akrobatickej hodiny 19 000 Sk. Pilot, ktorý sa chce udržať vo svetovej špičke potrebuje nalietať 40 až 50 hodín ročne. Tento šport má v Košiciach tradíciu, ale vzhľadom na jeho finančnú náročnosť, sa mu venuje iba hŕstka nadšencov. Ideálna by bola zmena legislatívy, ktorá by podnietila mladých, rozvíjať tento adrenalínový šport.