Prejsť na obsah

Sucho a nedostatok vody trápi zvieratá v ZOO

Aj zvieratá v Košickej zoologickej záhrade sužujú extrémne horúčavy. Nedostatok vody a slabá výdatnosť studní potrápila najmä tulene. Mesto Košice preto okamžite zasiahlo a objednalo cisterny s vodou, aby bazén naplnili. 

Bazén tuleňov naplnili cisternami

Až 26 hasičských cisterien s vodou sa postaralo o záchranu chovného zariadenia pre tuleňov obyčajných. Vlastný vodojem, ktorý zásobuje celú zoologickú záhradu, už nestačil naplniť bazén tuleňov s objemom 210 m3.  Výmena vody v bazéne by ohrozila iné chovné zariadenia. Samotný vodojem je napájaný z dvoch prameňov s celkovou výdatnosťou 2 litre vody za sekundu. Aktuálne však prítok vody klesol zhruba o polovicu. Aj vďaka rýchlemu zásahu mesta sa tak návštevníci môžu i naďalej tešiť na komentované kŕmenie tuleňov, ktoré sa uskutočňuje každý deň o 11.00 a 14.00 hod.  

Tučniaky ohrozené nie sú

Vlastný bazén ma pritom viacero chovných zariadení, zväčša sa však zásobujú vodou z vlastných vrtov. To platí aj v prípade obľúbených tučniakov Humboldtovych, ktorých dva bazény zásobuje samostatný zdroj vody. Zamestnanci pri opatere o ďalšie zvieratá ako aj na záhradnícke účely využívajú vodu z ďalších troch samostatných studní s nižšou výkonnosťou. Mladé stromy sú ošetrované vodnými vakmi. Kvôli nedostatku vody vedenie zoologickej záhrady dočasne odstavilo osviežujúce fontánky pre návštevníkov.