Prejsť na obsah

Svetový deň duševného zdravia :


Oblasť duševného zdravia je tabuizovaná, verejnosť má skreslené názory na psychické ochorenia. Duševne chorí ľudia trpia stigmou a sú vylučovaní zo spoločnosti. Podľa Zdravotnej štatistiky z Národného centra zdravotníckych informácií sa v roku 2006 vykonalo 1 615 105 vyšetrení v ambulantných psychiatrických zariadeniach. Výskyt nových duševných porúch vzrástol od roku 2000 z počtu cca 30 tisíc na približne 37 tisíc v roku 2006. To je nárast o 23 %. Napriek tejto situácii je stále nedostatočná komplexná sieť služieb, ktorá by poskytovala zdravotnú aj sociálnu starostlivosť podľa individuálnych potrieb pacienta a bola by dostupná v každom regióne Slovenska.

Zlepšenie starostlivosti o ľudí s duševnou poruchou je jedným z cieľov Ligy za duševné zdravie SR a preto zacielila 5. ročník informačnej kampane DNI DUŠEVNÉHO ZDRAVIA na dobudovanie komplexnej siete služieb. Kampaň, ktorej súčasťou je aj verejná Zbierka DNI NEZÁBUDIEK, sa koná pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia, ktorým je 10. október. Téma kampane korešponduje aj s tohtoročnou témou Dňa duševného zdravia, ktorú vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia: „Celosvetová podpora duševného zdravia: Občania obhajujú potrebu zlepšenia služieb“.
2. septembra naštartovala Liga jesennú informačnú kampaň so sloganom „Šanca na návrat“. Komplexná sieť služieb pre ľudí s duševnou poruchou je dôležitým predpokladom sociálneho začlenenia. Je to široký súbor služieb, programov a zariadení, ktoré pomáhajú ľuďom s duševnou poruchou v čo najprirodzenejších podmienkach, aby mohli byť uspokojené nielen ich zdravotné, ale aj psychologické a sociálne potreby.
Cieľovou skupinou nie sú len pacienti, ale aj rodinní príslušníci, ktorí často trpia ešte väčšími problémami znášajúc celé bremeno stigmy, sociálneho vylúčenia a finančných ťažkostí.
Podľa vzorov z vyspelejších krajín by mali byť súčasťou komplexnej siete okrem moderných klinických a ambulantných pracovísk s psychiatrickou a psychologickou starostlivosťou aj krízové centrá, denné stacionáre, rôzne formy rezidenčných služieb, napr.chránené bývanie a služby pracovnej či sociálnej rehabilitácie podľa potrieb a možností v komunite. Niektoré takéto služby vznikajú „zdola“ cez organizácie, ktoré vytvárajú centrá sociálnej rehabilitácie. Liga ich podporuje z výnosu Zbierky DNI NEZÁBUDIEK.
Sú to služby, ktoré pomáhajú pacientovi zostávať čo najviac integrovaný v bežnom živote, aby neboli neúmernou „záťažou“ príbuzným a neboli odkázaní na invalidný dôchodok. Až štvrtinu práceneschopností totiž tvoria duševné choroby a sú treťou najčastejšou príčinou invalidizácie. Pre štát to predstavuje vysoké finančné náklady. Naopak kvalitné služby pomáhajú sociálne sa začleniť, vrátiť sa do života, k rodinám a k práci. Je to šanca na návrat!
Čo na Slovensku chýba? Úplne chýbajú denné stacionáre a rehabilitačné strediská pre deti, mládež. Ďalej nemáme denné centrá, krízové centrá s mobilnými tímami a podporované bývanie. Výrazne nedostatočný počet je denných stacionárov a rehabilitačných stredísk, agentúr psychiatrickej domácej starostlivosti, centier chráneného bývania a chráneného a podporovaného zamestnania. Ponuka služieb je nedostatočná a fragmentovaná, medzery sú v jej komplexnosti a dostupnosti. Už dva roky tiež neexistuje celoslovenská nízkoprahová a verejnosti dostatočne známa telefonická linka krízovej pomoci.
Celoslovenská Zbierka DNI NEZÁBUDIEK 2008
Okrem informovania verejnosti o potrebe rozvíjania tejto siete, je zámerom Ligy podporovať konkrétne iniciatívy na jej dopĺňanie na celom Slovensku. Preto je súčasťou kampane aj celonárodná Zbierka DNI NEZÁBUDIEK, aby sa vyzbierané peniaze mohli rozdeliť do slovenských regiónov na projekty, ktoré ju pomáhajú budovať.
V dňoch 8. až 10. októbra si môžu ľudia, ktorí chcú podporiť skvalitnenie starostlivosti o duševne chorých zakúpiť malú nezábudku, ktorá je symbolom duševného zdravia. Nezábudky budú predávať dobrovoľníci – študenti stredných škôl vo vybraných mestách na Slovensku.


AKTIVITY LIGY ZA DUŠEVNÉ ZDRAVIE SR POČAS KAMPANE A ZBIERKY

Od 10. septembra sa rozšírilo Motivačné centrum NEZÁBUDKA, ktoré pripravuje programy pre ľudí s duševnými ochoreniami, pre príbuzných a programy pre profesionálov v pomáhajúcich profesiách o nový program pre príbuzných „Objaviť zdroje“, ktorý Liga realizuje spolu s bratislavským združením Opora – vedieť žiť. Sú to rodinno - terapeutické stretnutia príbuzných s odborníkmi na rôzne témy, ktoré pomôžu rodinným príslušníkom zvládať ochorenie člena rodiny.

Dňa 23. a 24. septembra 2008 pripravuje Liga podujatie „Cesta vydláždená strachom“, na ktorom bude mať verejnosť zaujímavú možnosť zažiť v špeciálnom simulátore pocity, aké zažíva človek so schizofrenickým ochorením. Pre zdravého človeka je veľmi obtiažne si predstaviť len na základe opisu, čo ľudia postihnutí schizofréniou prežívajú. Pre pochopenie závažnosti tohto ochorenia a nutnosti neustáleho zlepšovania liečby je dôležité zažiť ich pocity na vlastnej koži. Simulátor vytvára kombinácie zvukov, obrazov a pohybov, ktoré navodzujú pocity pacientov. Prostredníctvom neho spoznávajú schizofréniu nielen odborníci, ale aj všetci tí, ktorí chcú alebo jej potrebujú porozumieť. Simulátor je možné navštíviť od 10,oo do 18,oo hod pri bratislavskom Auparku. Každý návštevník simulátora dostane knihu „Tajomstvo mozgového čipu“, ktorá je praktickým návodom ako porozumieť človeku s duševným ochorením. Podujatie podporila spoločnosť Janssen-Cilag.

24. 9. 2008 sprístupňuje Liga za duševné zdravie SR diela autorov so skúsenosťou s duševným ochorením, ktorí získali ocenenie v celoslovenskej výzve Galérie Nezábudka. Vernisáž výstavy „Inšpirujúce slová“ bude vo Výstavnej sále Univerzitnej knižnice v Bratislave v stredu 24. septembra 2008 a potrvá do 16. októbra 2008. Výstava sa realizuje s podporou firmy Pfizer a Ministerstva kultúry SR.

Aktivity prebiehajú aj v regiónoch Slovenska. Regionálne združenia pacientov a príbuzných organizujú výstavy diel autorov so skúsenosťou s duševným ochorením, dni otvorených dverí, diskusie a prednášky s odborníkmi, športové podujatia.


OSOBNOSTI PODPORUJÚ KAMPAŇ
Kampaň podporujú už tradične známe osobnosti ako herečka Anka Šišková, ktorá dlhodobo pomáha popularizácii témy duševného zdravia. Je rovnako podporovateľkou Ligy ako bol aj člen dozornej rady LDZ SR, herec a vzácny človek Michal Dočolomanský. Myšlienky Ligy pomáhajú presadzovať aj herec Janko Kroner, herečka Kristína Farkašová alebo moderátorka Soňa Mullerová.
Moderátori vo všetkých televíziách už niekoľko rokov nosia na šatách v deň 10. október malý kvietok, nezábudku, symbol duševného zdravia ako upozornenie pre divákov, že duševné zdravie je rovnako dôležité ako telesné.
Zbierku je možné podporiť aj zaslaním SMS na krátke číslo 833 v sieti Orange Slovensko a
T –Mobile Slovensko v hodnote 30,- SK (1 €) alebo finančným príspevkom zaslaným na účet LDZ SR.
Podporovatelia a partneri projektu

    • Únia materských centier
    • ODOS celoslovenská organizácia pacientov a príbuzných
    • Hlavný partner: Dexia banka
    • Orange Slovensko, T-Mobile Slovensko
    • farmaceutické firmy: Servier, Janssen Cilag, Pfizer, Desitin, Astra Zeneca, Zentiva, Sanofi-Avnetis
    • ďalšie inštitúcie podnikateľskej sféry : TNT, Volksbank, Poštová banka,
    • Aupark, Polus city center, Avion shoping park, OC Dubeň, Max, Billa, Optima, Kaufland
    • Mediálni partneri: Bigmedia, akzentmedia, euroAWK, Nubium, ISPA, Rádio expres, TA3, STV, Jemné melódie
    • Individuálni podporovatelia: Boris Kollár
    • reklamná agentúra Publicis●Knut a produkčná agentúra Color Box
· mediálna agentúra Unimedia




PRÍLO