Prejsť na obsah

Svetový deň sprievodcov v Košiciach zaujal

Dňa 23. februára 2008 sa konala v našom meste bezplatná prehliadka historického centra. Populárna akcia aj tento rok pritiahla mnoho záujemcov. Týmto podujatím sa košickí sprievodcovia v spolupráci s Informačným centrom mesta Košice každoročne zapájajú do Svetového dňa sprievodcov. Jedná sa o tradičné podujatie propagujúce sprievodcovské služby a prácu sprievodcov na celom svete.

Tohtoročný Svetový deň sprievodcov v Košiciach bol zameraný na skvosty gotickej architektúry – Dóm sv. Alžbety a Kaplnku sv. Michala. Podľa štatistiky Slovenskej spoločnosti sprievodcov cestovného ruchu, ktorá zastrešuje túto činnosť v našej krajine, sa prehliadky v Košiciach zúčastnilo 6 sprievodcov. Ich pútavý výklad si vypočulo 250 účastníkov. Vysoká účasť je úspechom a dôkazom, že rastie záujem obyvateľov Košíc o históriu mesta.

Do podujatia sa zapojili taktiež ďalšie kultúrne inštitúcie. Východoslovenské múzeum, Slovenské technické múzeum, Východoslovenská galéria a Múzeum Vojtecha Löfflera, ktoré poskytli svojim návštevníkom v tento deň v čase od 14.00 do 17.00 bezplatný vstup.

Údaje Slovenskej spoločnosti sprievodcov cestovného ruchu hovoria o raste záujmu o Svetový deň sprievodcov na celom Slovensku. Do akcie sa na Slovensku celkovo zapojilo 14 miest a v nich podľa zatiaľ neúplných informácií spolu 86 sprievodcov a 1982 účastníkov. V doterajšej 5-ročnej histórii tohto podujatia je to najvyššia účasť.

V Košiciach bol 23. február 2008 ešte viac spojený s históriou. V priestoroch Informačného centra mesta Košice na Hlavnej 59 sa totiž uskutočnila autogramiáda autorov dvoch nových publikácií o dejinách mesta. Návštevníci sa s nimi mohli osobne stretnúť a získať tak podpisy od Ing. Juraja Bauera, autora knihy „A plynuli stáročia..." a Mgr. Štefana Eliáša, Phdr. Márie Lamiovej-Schmiedlovej, CSc., Phdr. Kataríny Turčanovej, ktorí sú spolu s Phdr. Milenou Ostroluckou autormi knihy „Dejiny Košíc v dátach I. (Pravek a stredovek)". O tieto knihy prejavili Košičania už krátko po ich vydaní vysoký záujem.

Zdroj: ICMK